Matkamessut Helsingin Messukeskuksessa 19.-21.1.2018 ja pääsylippuarvonta

(Mainos: Postaus on vastine bloggaajapassista Matka 2018 -messuille)


Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa jälleen tammikuussa 17.-21.1.2018 ja tapahtuma on auki yleisölle pe 19.1. klo 10-20, la 20.1. klo 10-18 ja su 21.1. klo 10-18.

Viimevuotiseen tapaan Indivue aikoo pistäytyä Matkamessuilla katsastamassa matkailun uusia tuulia sekä hakemassa uusia ideoita, vanhoja unohtamatta. Pikkulinnut laulavat paikan päältä, suomeksi ja englanniksi, viimevuotiseen tapaan, niinkuin voit lukea alta, jos selaimesi antaa myöten: 

Matkamessut ovat inspiroiva kokemus, ja jos kohtalosi on rämpiä pääkaupunkiseudun loskakeleissä koko tammikuu, niin suosittelen ehdottomasti pistäytymään Messukeskuksessa 19.-21.1.2018 välisenä aikana!
Indivue arpoo kaksi ilmaista pääsylippua Matkamessuille ja arvonta suoritetaan 15.1.2018.
Lippu toimitetaan sinulle 16.1.2018.

Nyt voit osallistua pääsylippuarvontaan jättämällä tämän artikkelin kommenttikenttään nimesi sekä kertomalla, mistä intialaisesta tai eurooppalaisesta matkakohteesta haluaisit Indivuen kertovan sinulle. Email-osoitteesi tarvitaan mahdollista pääsylipun toimitusta varten.

Jos kommentointi ei onnistu, niinkuin kaikkien näiden blogivuosien aikana on usein sattunut blogin ylläpidosta riippumattomista tietoteknisistä syistä, voit osallistua arvontaan myös sähköpostilla lähettämällä nimesi ja samaisen matka-artikkelitoiveesi osoitteeseen indivue(a)gmail.com. Laita viestin otsikoksi Matkamessulippuarvonta 2018!

Onnea matkaan!


Huom. Samaan aikaan Matkamessujen kanssa myös Helsingin Caravan-messut  
Tutustu Matkamessujen koko ohjelmaan osoitteessa www.matkamessut.fi | www.facebook.com/matkamessut 

Videolla Cavelossim Beach Etelä-Goassa, Intiassa


Cavelossimin rantaa Etelä-Goassa. Kaukana pohjoisessa Colva Beach.


Cavelossim Beach sijaitsee Etelä-Goassa Hollant Beachilta alkavan rantaviivan eteläpäässä ennen viimeistä rantaa Mobor Beachia.
Cavelossimin alueella sijaitsee viiden tähden hotelleja ja se on tarkoitettu varakkaille turisteille -
ympäristö on siistiä ja hintataso sen mukainen.
Viimeksi, kun kävin Cavelossimissa ja kuvasin tämän videon, näytti Cavelossimin alue olevan erityisesti itäisestä naapurimaastamme tulevien turistien suosiossa, sillä venäjänkieliset opastekyltit olivat katukuvassa tavanomainen näky.

Oheisella lyhytvideolla näet Cavelossim Beachia ja merenkuohuntaa Bollywood-tähtienkin suosiman hotellin edustalla. Katsottuasi tämän videon, saat nähdä myös muita Cavelossimista kertovia videoita YouTubessa, jos algoritmit täsmäävät!

Tutustu myös Indivuen Goan Matkaopukseen, jonka löydät oheisesta linkistä!


Kaikki Goan rannat matkaopaslinkkeineen löydät täältä.

Cavelossim Beach englanniksi, in English here


Indivuen Matkaopus Goaan on matkaoppaasi Goalle!


Cavelossim Beach, Goa

Videolla Buland Darwaza - nähtävyys Fatehpur Sikrissä IntiassaBuland Darwaza on suuren ja tunnetun muslimimoskeija-alueen sisäänkäynti pienessä Fatehpur Sikrin kaupungissa Agran liepeillä Intiassa. Tunnettu turistinähtävyys. Oheinen kuvaamani video näyttää myös, millainen näkymä Buland Darwazan porrastasanteelta aukeaa kauas yli Fatehpur Sikrin peltojen.

Alue oli, vielä ainakin kymmenen vuotta sitten, hyvin maaviljelijä- ja peltovoittoista seutua.

Jos haluat käydä Fatehpur Sikrissä, niin helpoiten se käy, kun lennät Helsingistä Delhiin ja vuokraat sitten Delhistä taksin, joka ajaa sinut Agraan ja siitä eteenpäin aina Fatehpur Sikriin asti.

Oheisen lyhyen videoni jälkeen YouTube tarjoaa sinulle katsottavaksesi myös muita videoita samasta aiheesta, joten lähde tästä videomatkalle Intiaan ja nauti näkemästäsi!

Tutustu myös Indivuen Intian Matkaopukseen, jota on päivitetty jo 12 vuotta!
Löydät sen oheisesta linkistä.

Lisää kuvia ja videoita Agrasta löydät myös oheisesta linkistä!


Buland Darwaza in English here

Jab Harry Met Sejal - Bollywood, 2017; Leffa-arvio

Shah Rukh Khan yllätti matkaoppaana tämän vuoden elokuvassaan Jab Harry Met Sejal.
Elokuva vie katsojansa Amsterdamiin lähes uskomattoman tarinan kera:
Matkaopas (Shah Rukh Khan) on itsevarma naistenmies, joka ei halua lomaromanssia toista pääosaa esittävän näyttelijän Anushka Sharman kanssa. Anushka puolestaan esittää turistia, jonka tuleva vihkisormus hukkuu kyseisellä Amsterdamin matkalla, ja jonka etsimiseen hän tarvitsee matkaoppaansa Shah Rukh Khanin apua, sillä ei voi palata ilman sormusta kotimaahansa, jossa hänen tuleva puolisonsa odottaa.

Etsiessään sitten sormusta ympäri maita ja mantuja on Anushkalla lupa flirttailla ja liehitellä Shah Rukh Khania sielunsa kyllyydestä, sillä Anushkahan ei ole millään muotoa sitoutunut Shahrukhiin, joka tekee vain työtänsä (matkaoppaana), ja Shahrukh puolestaan väittää pystyvänsä kontrolloimaan itsensä ja olemaan naiseen ihastumatta ja häneen koskematta.

Tämän Shah Rukh Khanin vaimon Gauri Khanin tuottaman ja Imtiaz Alin ohjaaman elokuvan musiikki on ok, muttei aivan yllä sille tasolle, jolla musiikki Shah Rukh Khanin elokuvissa yleensä on. Elokuvan vahvuuksina voi silti pitää juuri musiikkia, sekä eurooppalaisia maisemia ja Shah Rukh Khanin karismaa.

Elokuvan Jab Harry Met Sejal epäuskottavan tarinan vuoksi pitää tämä leffa katsoa loppuun asti, jotta näkee, miten tämä koko sekamelskalta vaikuttava tohellus, jota Anushka Sharma johtaa, voisi edes päättyä, uskottavasti. Mutta kyllä se sen teki!

Leffa on kerran katsottava ja saa Indivuelta kolme tähteä viidestä. ***Elokuva Jab Harry Met Sejal sekä elokuvatraileri löytyvät tekstitysten kera iTunes-palvelusta:


Katso myös Indivuen matkavinkit Amsterdamiin englanniksi

sekä suomenkielinen Bollywoodin matkaopus!Päivitys 4/2018: Nyt voit kuulla koko elokuvan Jab Harry Met Sejal -soundtrackin Apple Music -palvelussa, josta ohessa maistiainen nimeltä Hawayein. 

Intialaista, Intiaan sijoittuvaa, tai Intiassa käynyttä kirjallisuutta Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa 2017


(Mainos: Postaus tehty vastineeksi bloggaajapassista Kirjamessuille vuonna 2017)


Kirjamessut järjestettiin lokakuussa Helsingin Messukeskuksessa ja bongasin sieltä tapani mukaan intialaista tai Intiaan sijoittuvaa kirjallisuutta. 
Tänä vuonna löysin Rosebud-kirjakaupan pöydiltä Intiaan sijoittuvana kirjallisuutena ainoastaan Tarquin Hallin Vish Puri -dekkaripokkareita, jotka ovat fiktiivisiä etsivätarinoita Intiasta. Voit lukea Lukulampun esittelyt Vish Puri -teoksista oheisesta linkistä!

Bazar-Kustannuksen pöydiltä löytyi puolestaan suomennettuna Mikael Bergstrandin teos Delhin kauneimmat kädet. Huhu kertoi, että jokin Mikael Bergstrandin teos olisi kuvattuna YLEn Areenassa, mutten ainakaan itse sitä sieltä löytänyt. Viime vuonnahan löysin Bazar Kustannuksen pöydältä Mikael Bergstrandin aiemmin suomennetun romaanin Sumua Darjeelingissa.

Mikael Bergstrandin teos Delhin kauneimmat kädet
https://www.bazarkustannus.fi


Basam Booksilta löytyi intialaisen runoilijan Rabindranath Tagoren suomennettuja runoteoksia ja Finn Lecturan messuosastolta löytyi se hindin kielen oppikirja suomeksi, josta Indivuen blogissa kirjoitettiin jo vuonna 2010. Onneksi muuten hankin kirjan jo tuolloin, vuonna 2010, sillä hinta oli nyt messuilla vuonna 2017 10e kalliimpi!

Second Hand kirjoista löytyi intialaisen kirjailijan Vikram Sethin suomennettu teos Sopiva nuori mies. 

Into Kustannuksen* Kirjamessupöydiltä löytyikin sitten useampi Intiasta kertova tai Intiaan sijoittuva teos. Mielenkiintoisin niistä lienee oli Risto Isomäen teokseen Sarasvatin hiekkaa pohjautuva sarjakuva-albumi. Ostin nimittäin itse muutama vuosi sitten kyseisen Sarasvatin hiekkaa -teoksen kuvattomana pokkarina, mutta koskapa se on yhä kirjahyllyssäni lukematta, ajattelin, että kenties sarjakuvaversio auttaisi asiaa. 
Jouduin kuitenkin pettymyksekseni toteamaan, että sarjakuva-albumin kuvitus oli täysin ilman Bollywoodia, eli väritykseltään kuin autiomaan hiekka, ja sen vuoksi tuo sarjakuva-albumikin on yhä hyllyssäni lukematta. Vaan kukapa tietää - ehkä en vain osaa lukea sarjakuvia.

Sarasvatin hiekkaa, Into Kustannus
https://intokustannus.fi


Muita Intiaan sijoittuvia teoksia Into Kustannuksen pöydiltä löytyi Unto Tähtisen teos Gandhista. Nähtyäni Gandhista jo useamman huikean elokuvan, kuten Hey Ram vuodelta 2000, lienee vihdoin aika lukea itse henkilöstä itsestään. Kyseinen Unto Tähtisen teos Gandhista on mukavan kokoinen käteen sopiva pokkari, klassikoksi haukuttu, joten kuullette teoksesta lisää myöhemmin.

Jean Drèze ja Amartya Sen, Vastakohtien Intia
https://intokustannus.fi


Hieman isompi nidos, hädin tuskin käsilaukkuun mahtuva, olikin sitten Into Kustannuksen kustantama 440-sivuinen suomennos Amartya Senin ja Jean Drèzen kirjoittamasta teoksesta, nimeltään Vastakohtien Intia. Politiikkaa karttaneena ei tuohon teokseen tarttuminen ihan ensimmäiseksi tullut mieleeni, mutta Into Kustannuksen henkilöstö osasi suositella minulle myös Ari Turusen kirjoittamaa teosta Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit. 
Tuossa teoksessa käytiin myös Intiassa, historiallisessa kaupungissa nimeltään Pataliputra, 
jonka sanottiin olevan maailman ensimmäinen hyvinvointiyhteiskunta. Nykyään tuo Pataliputran kaupunki tunnetaan nimellä Patna, joka on Intian osavaltioista kenties köyhimmän - 
Biharin - pääkaupunki.
Miten tämä voi olla mahdollista? En lupaa, että Turusen teos vastaa tähän kysymykseen, mutta Pataliputran tarina on ehdottomasti luettava! 

Ari Turusen kirjoittama teos Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit
https://intokustannus.fi


Muita Kirjamessuilta vuonna 2017 löytyneitä, Intiassakin käväisseitä kirjailijoita tai heidän teoksiaan, olivat Indivuessa jo aiemmin arvosteltu Lenita Airiston elämänkerta (BAZAR), sekä Elina Saksalan kirjoittama Sakari Kukon elämänkerta nimeltään Kaiken maailman pelimanni (LIKE), josta lisää myöhemmin.

Edellämainitun LIKE kustannuksen pöydiltä löytyi Intiaan sijoittuvana myös Raj Kamal Jhan suomennettu romaani Sininen Päiväpeite.Kaiken kaikkiaan toimivat oheiset mainitut teokset kirjallisina lahjavinkkeinä Intiasta ja intialaisesta kulttuurista kiinnostuneille, esimerkiksi juuri tulevaa joulua silmälläpitäen!


Lue lisää mainioita blogiyhteistyöartikkeleita täällä!*Arvostelukappaleet saatu Into Kustannus Oy:sta.Indivue oli mukana Kirjamessuilla 2017 virallisena bloggaajana.

Suomalaista designia Kaapelitehtaalla Ornamon joulumyyjäisissä 2.12.2017

(Mainos: Postaus on tehty vastineeksi Design-vuosi 2017 -julkaisua vastaan)


Suomalaista designia Kaapelitehtaalla Ornamon joulumyyjäisissä 2.12.2017


Design vuosi 2017 -julkaisun tekijöitä


Design vuosi 2017 -julkaisusta enemmän: https://www.a-press.fi/designvuosi-2017


Ornamon joulumyyjäisiä


Ornamon joulumyyjäisiä Kaapelitehtaalla


Ohessa tunnelmia Kaapelitehtaalta Helsingistä tänään, jossa Ornamon joulumyyjäiset 1.-3.12.2017

Mukaan tarttui eilen, 1.12. julkaistu teos Design vuosi 2017, joka juhlistaa suomalaisen muotoilun 100 vuotta kaksikielisesti, suomeksi ja englanniksi, ja kertoo, mitä tapahtuu suomalaisessa muotoilussa ja designissa nyt, vuonna 2017.


Video Roomasta, Tiber-joen varrelta
Oheinen Indivuen video tarjoaa sinulle kesäisen näkymän yli Rooman kattojen, Sant’ Angelon linnasta käsin.
Videolla virtaava joki on kuuluisa Tiber-joki, jonka varrelle Rooman kaupunki aikoinaan perustettiin satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua, 
kuten tarinat meille kertovat.

Tiesitkö muuten, että heinäkuisessa Roomassa on yhtä kuuma kuin toukokuisessa Goassa? ja tutustu teokseen Matkaopus Eurooppaan helposti oheisen linkin kautta!


Lisää luomuvideoita Euroopasta löydät oheisesta linkistä.

Videolla Mapusa Marketin vilinää Pohjois-Goassa
Pohjois-Goassa sijaitsee vilkas tori, Mapusa Market, jossa käyvät eritoten paikalliset Goan asukkaat.
Torilta löytyvät hedelmät, vihannekset, talous- ja keittiötarvikkeet, korut, vaatetus sekä kahviloita.

Oheisella videolla voit nähdä tyypillistä Mapusa Marketin asiakasvilinää aurinkoisena arkipäivänä Goassa.

Pohjois-Goan turistirannoilta pääset helpoiten Mapusa Marketille skootterilla tai taxilla,
mutta myös paikallisbussit kulkevat sinne ja bussilaiturit sijaitsevat aivan marketin vieressä.

Tämä video on osa Indivuen Matkaopusta Goaan, jota on kirjoitettu jo 12 vuotta.

Katso myös muut Pohjois-Goan nähtävyydet oheisen linkin kautta!

Luvun alla Mila Teräksen teos Jäljet, romaani Helene Schjerfbeckistä; Kirja-arvio


Mila Teräksen romaania Jäljet; kuva Indivue

(Mainos: Postaus tehty vastineeksi kirjan arvostelukappaleesta, jonka antoi kustantaja Karisto)


Tänä kesänä 10.7. liputettiin suomalaiselle kuvataiteelle, ja tuo päivä on Suomen tunnetuimman taiteilijan Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä. Samaisena päivänä, 10.7.2017 järjestettiin myös Suuri Maalaustapahtuma, joka kattoi koko Suomen, niinkuin Indivuen blogia ja somea seuranneet tietävät. Myös MTV3 uutisoi tapahtumasta.

Tämän vuoksi olin erittäin ilahtunut, kun löysin lokakuussa Helsingin Kirjamessuilta Mila Teräkseltä ilmestyneen romaanin Helene Schjerfbeckistä. Tuo kirja oli nimeltään Jäljet, ja romaani ikään kuin kruunasi koko Suomi100-vuoden Maalaustapahtuman minun osaltani.

En ole Schjerfbeckin henkilöhistoriaan koskaan perehtynyt, toki maalausjäljen tunnistan ja juhlanäyttelyn katsoin Ateneumissa, joten oli todella ilo tutustua häneen tällaisen romaanin kautta, joka, fiktiivisestä kertojaäänestä huolimatta, perustui kuitenkin samalla myös tositapahtumiin Helene Schjerfbeckin elämässä.

Kirjassa liikuttiin vuorotellen eri aikakausien välillä, niin 1800-luvulla kuin 1900-luvulla, ja mm. Pariisissa, Bretagnessa, Saltsjöbadenissa, Hyvinkäällä ja Tammisaaressa - paikoissa, joissa myös kirjailija Mila Teräs kertoi käyneensä. Lista kirjan painetuista ja painamattomista lähteistä oli mittava.

Kirjassa kuvattu taiteilijan elämä ja taiteilijan ajatukset tuntuivat hämmästyttävän tutuilta, eivätkä ne kirjan perustella tuntuneet poikkeavan kovinkaan paljoa nykyisestä. 
Välillä kirjaa lukiessani huomasin jopa leikkiväni ajatuksella, miltähän tuokin ja tuokin juttu olisi näyttänyt Facebook-päivityksenä.

Esimerkiksi seuraava lainaus kirjasta piirtyi välittömästi mieleeni elävänä maisemana: ”Katson ikkunasta, kuinka lumi hiutaloi alastomien puiden päälle. Maahan sataa kiirehtimättä kevyttä lunta, painavaa hiljaisuutta. Värien kuolemaa, talvea. 
Ilma tuoksuu pakkaselta. Ensimmäistä kertaa elämässäni näen meren jäätyvän.” Ja kun seuraavan kerran katsoin Facebookiin, näkyi siellä lumivalkoisia suomalaismaisemia sydänhymiöiden kera.

Tämä Mila Teräksen kirjoittama ja Kariston kustantama kovakantinen 285-sivuinen teos oli mukavan kokoinen, käteenistuva teos, jonka pehmeät ja sormille ystävälliset sivut muistuttivat ohutta laadukasta tussipaperia ja olivat täynnänsä ihania kielikuvia ja kauniita ajatuksia, jotta jo sen vuoksi tämä kirja sopisi hyvin aarteeksi kirjahyllyyn.

Kirjan kansi oli Tuija Kuuselan käsialaa ja alkuperäiskuvat olivat lähtöisin mm. Kansallisgalleriasta ja Museovirastolta. Kannen fontit olivat mielestäni erinomaiset, mutta kannen hieman kolkot kuvat näyttivät yllättäen paremmalta digitaaliseen muotoon siirrettynä.

En tiedä, mitä ihmettä tänä päivänä kirjallisuudessa oikein tapahtuu, kun tämäkin teos toi lopulta vedet silmiini - se tapahtui sivun 271 lopussa - mutta suosittelisin silti kyseistä Mila Teräksen kirjoittamaa teosta jokaiselle kuvataiteilijan urasta haaveilevalle.

Video Lotus-temppelistä New Delhissä, Intiassa
Oheisella videolla kuvattu Lotus-temppeli sijaitsee New Delhissä, Intiassa, ja kuuluu New Delhin parhaimpiin nähtävyyksiin 
jo pelkästään esteettisistä syistä. 

Tämä Indivuen video Lotus-temppelistä on kuvattu vuonna 2007, jolloin keskiverto digikameran muistikortin kapasiteetti oli hyvin pieni, 
mistä johtuu tallenteen heikohko laatu.
Onneksemme YouTube ja Google ovat kuitenkin kehittäneet palvelun, jonka avulla sinulla on mahdollisuus nähdä myös parempilaatuisia videoita 
Lotus-temppelistä heti tämän lyhyen videon jälkeen!

Sinua saattaisi myös kiinnostaa, miltä näytti Indivuen blogiartikkeli Lotus-temppelistä vuonna 2007, jolloin nettiyhteydet Suomen ja Intian välillä olivat sen verran hitaat, että kun siihen lisäsi vielä takkuavan tietokoneen ja katkeilevan sähköverkon, meni yhden ainoan kuvan bloggaamiseen helposti useampi tunti. Tänä päivänä oheisen kaltaisen neliökuvan lähettäminen esim. vuonna 2010 perustettuun Instagramiin sujuu parhaimmillaan sekunnissa, eivätkä sen pikselit edes riitä vaativalle yleisölle.

Mutta vielä takaisin Lotus-temppeliin, joka valmistui ja avautui yleisölle vuonna 1986, melkein tasan 31 vuotta sitten:
Temppelin ympärillä parveilevat kyyhkyset eivät ole legenda, vaan totisinta totta - 

Siitä kertoo myös Indivuen vuonna 2011 bloggaama kuva Lotus-temppelin kyyhkyset.


Löydät lisää Indivuen videoita kohdasta Labels: video

Syy, miksei Indivue mainosta Sanjay Leela Bhansalin uusinta elokuvaa


Maineikkaalta Sanjay Leela Bhansalilta on tulossa uusi elokuva, mutta vahingosta viisastuneena Indivue ei mainosta sitä.


Ihmettelet varmaan, mikä vahinko on kyseessä, joten kerron, mitä tapahtui kaksi vuotta sitten, vuonna 2015, kun edellinen Sanjay Leela Bhansalin ohjaama elokuva Bajirao Mastani oli tulossa ensi-iltaan niin Intiassa kuin Suomessakin.


Indivuehan oli blogannut, kirjoittanut ja mainostanut intialaisia Bollywood-elokuvia aktiivisesti vuodesta 2008 lähtien, ja vuodesta 2013, kun intialaisia ensi-iltaelokuvia alettiin näyttämään suomalaisissa teattereissa, Indivue mainosti niitä blogissaan ja sosiaalisessa mediassa, niin suomeksi kuin englanniksi.


Vaan mitä tekikään tällöin Sanjay Leela Bhansalia edustava asianajaja? -

Yhtäkkiä englanninkielinen Twitter-tilini sai Bhansalilta DMCA-nootin.

Syynä noottiin oli se, että olin twiitannut Bajirao Mastani -elokuvan singlevideon elokuvan YouTube-tililtä, mainostaessani elokuvan tulemista Helsinkiin. (Ks. Oheinen kuva, ruutukaappaus Twitter-tililtäni)


Limited tweet with DMCA note

 


Valitin DMCA-nootista sen tekijälle, mutta he eivät koskaan vastanneet, eikä Twitter täten myöskään koskaan poistanut DMCA-noottia twitter-postauksestani, vaan se jäi ikäänkuin häpeäpilkuksi Twitter-tililleni. 


Nootin jälkeen twiittini eivät enää saavuttaneet laajaa yleisöä. Sen vuoksi jouduin jopa vaihtamaan Twitternimeäni alkuperäisestä @indivuetweets:ista @indivues:iin, mutta eihän se tietenkään mitään auttanut, sillä DMCA-nootti seurasi perässä, kuin jokin rikollisen leima.


Huvittavaa tässä oli se, että Indivuen koko toiminta on aina perustunut yhden ihmisen työhön: Lähes kaikki kuvat, tekstit ja videot ovat olleet yhden ihmisen omaa työtä ja aineisto omaa.

Bollywood-leffa-arvioita oli kirjoitettu suomenkielellä vuodesta 2008, mutten koskaan edes lisännyt artikkeleiden oheen muiden ottamia kuvia kyseisistä leffoista, saati sitten videopätkiä, jotten joudu kohtaamaan tiukkapipoisia Copyright-yskimisiä.

Ja sitten, 7 vuoden ilmaisen työnteon jälkeen (siis 7vuotta ilmaista mainosta Intialle ja Bollywood-elokuville suomeksi ja englanniksi, ja kauan ennen virallisia IntiaPäiviä) tulee intialainen elokuvaohjaaja Sanjay Leela Bhansali asianajajineen, ja romuttaa koko Twitter-tilini ja some-maineeni DMCA-nootillaan.

Mikä hirvittävä valta onkaan noilla elokuva-alan suurmoguleilla.


Mitä tästä kokemuksesta sitten opin? - Mind your own business, äläkä mainosta Sanjay Leela Bhansalin elokuvia.

Älä myöskään twiittaa toisen Youtube-tililtä videoita. Yritä keksiä jokin_muu_tapa_kuin_linkki, jolla viittaat kyseiseen videoon, josta haluat puhua, tai muutoin voit saada DMCA-nootin. 

Ja huomioi, että jos vielä toistat virheen, niin tilisi suljetaan ja saatat jopa joutua maksamaan korvauksia twiittauksestasi!


Huh huh. Tämä on siis se syy, miksi Indivue ei mainosta Sanjay Leela Bhansalin tulevaa elokuvaa.

Enhän halua tukehtua, vaan haluan säilyttää ilmaisunvapauteni, ja olen muutenkin jo niin vararikossa, niinkuin useimmat muut itsensäelättävät taiteilijat Suomessa, ettei minulle ole varaa maksaa twiittikorvauksia.

Anteeksi vain, tulevan ensi-iltaelokuvan upeat näyttelijät Deepika Padukone ja Ranveer Singh.


Tässä samassa yhteydessä sopii myös kertoa, mitä tapahtui vuonna 2007, kun ensimmäisen kerran aloitin tubettamisen, ja laitoin videopätkiin kuvaamiani kuvia ja videoita Mumbaista ja Intiasta ja kuvien taustalle musiikkia Aamir Khanin Bollywood-elokuvasta. 

Ei mennyt kauaakaan, kun YouTube alkoi yskimään ja kieltäytyi näyttämästä videotani, 

koska eräs nimeltämainitsematon suuri tuotantoyhtiö oli vetänyt herneen nenäänsä, koska käytin heidän musiikkiaan, ja päätti nitistää alkavan vloggaajan uran. 

Seurauksena tästä poistin suutuspäissäni koko silloisen YouTube-tilini käytöstä, vaikka sillä oli yli 100000 kävijää.


10 vuotta myöhemmin aloitin vloggaamisen uudelleen. Nyt voit katsoa vaikkapa videoita Intiasta tästä linkistä.


Toistaiseksi ei kukaan ole vielä yskinyt. Ei sillä, että sitä vasiten odottaisinkaan. Yritän yhä keksiä tapoja näkyä ilman skandaaleja ja ilman rahaa.


Mutta tässä on siis myös syy siihen, hyvät lukijani, miksen ole julkaissut yksittäisiä videoita IntiaPäivä-tapahtumista, joissa intialainen musiikki raikaa tanssijoiden taustalla tuoden hyvää oloa ja yhteisöllisyyttä niin kokijoille kuin tekijöillekin.Lisäys 18.11.2017:

1) DMCA = Digital Millennium Copyright Act 

2) DMCA-nootin teki Eros International Media Ltd:n asianajaja, joka edusti S.L. Bhansalia

3) Teoksen reilu käyttö (fair use) ei ole tekijänoikeuden rikkomista

4) Indivuen sensuroidun twiitin sanat kuuluivat: ”Ok ladies, here we go -” joka suomennettuna kuuluu ”No niin, ystävättäret, nyt meitä vietiin”,

ja joka oli pelkkä imarteleva kommentti nähtyyn musiikkivideoon, jossa näyttelijä Ranveer Singh esiintyi

5) Jos laittaa YouTubeen videon, niin videon jakamisen voi estää, jos ei halua siihen linkitettävän, esimerkiksi Twitteristä tai muualta sosiaalisesta mediasta.. 
Ja sama englanniksi - The same in English:The reason why Indivue does not advertise Sanjay Leela Bhansali’s upcoming movie premiereThe well reputated Indian movie director Sanjay Leela Bhansali has a new movie coming, but being wiser than two years back, Indivue will not advertise that.


You might wonder what is wrong, so let me tell you, what happened two years back, in 2015, when the previous Sanjay Leela Bhansali’s movie Bajirao Mastani was coming to the screens, in India as well as in Finland.


You know, Indivue had blogged, written and advertised Indian Bollywood-movies in Finnish actively since 2008, and since 2013, when these Indian movie premieres started to show in movietheatres in Finland, Indivue advertised them in Indivue’s blog as well as in social media, both in Finnish and in English.


And what did Sanjay Leela Bhansali’s lawyer do?

Suddenly Indivue’s English Twitter account received a DMCA-note from a lawyer represanting Bhansali.

The reason for this note was because Indivue had tweeted a single video from the movie Bajirao Mastani’s YouTube-account, 

while advertising the movie premiere coming to Helsinki. (See the attached image above, a screen capture from Indivue’s Twitter account.)


I complained about the DMCA-note to the lawyer in guestion, but the lawyer never responded, and neither did Twitter remove the DMCA-note from my tweet then, but instead, left it there like a shameful blot on my Twitter account for everyone to see.


After this DMCA note my tweets never reached as vast audience as they used to do. That is why I had to change my Twittername from the original @indivuetweets to @indivues, but found out that it did not help, because DMCA note followed in the tweets like a criminal stamp. It cannot be removed.


The amusing thing was, that the whole of Indivue’s work has always been a one person’s work: most of the images, texts and videos have been made by one person only.

Pioneering Bollywood-movie-reviews in Finnish have been written since 2008, but there was never other people’s photos from those movies in those articles, just to make sure that I don’t need to waste my time with uptight copyrightholders.


And then, after 7 years of free work on my own expense (and 7 years of free advertisement for Indian culture and Bollywood-movies in Finnish - a pretty long time before the official IndiaDay and YogaDay, for example) comes an Indian movie director Sanjay Leela Bhansali’s lawyer and crashes down the whole Twitter-account and Indivue’s reputation in social media with the DMCA note mentioned earlier.


What an amazing power and right these huge movieproducermoguls have!


And what did I learn from this experience from two years back? 

Mind your own business, and don’t advertise Sanjay Leela Bhansali’s movies. Do not also tweet videos from somebody else’s YouTube account. Instead, try to figure out some_other_way_than_a_link to refer to the video in guestion you want to talk about, or else - you might get a DMCA note.

And do pay attention, that if you repeat this tweeting mistake in guestion, your Twitter account can be closed permanently, and in the worst scenario you might even have to pay compensation because you tweeted!


Phew - This is the reason why Indivue does not advertise Sanjay Leela Bhansali’s upcoming movie. -

I don’t want to choke - I want to have the freedom of speech, and I’m already bankrupt like most of the selfsupporting artists in Finland are - I can’t afford to pay any compensations.

Forgive me, the wonderful actors in the upcoming movie, Deepika Padukone and Ranveer Singh.


In this same context it also goes well to tell what happened in 2007, when I first started vlogging in YouTube: I made a video with selfcaptured images and videos from Mumbai and India and put music from Aamir Khan’s Bollywood movie to the background.

It did not take long before YouTube started coughing and stopped showing my video, because some big music producing company had gotten angry with their music being played on somebody else’s video and decided to crash down the beginner vlogger.

As a result, I removed my Youtube account totally then, allthough it had over 100000 views.


10 years after this I started vlogging again. Now you can watch for example videos from India here in this link.


So far nobody has started coughing. Not that I’m waiting for that either.


But what I have told here, my dear readers, is also the reason why I have not published any single video from the IntiaPäivä/IndiaDay -events in Finland, where Indian music was played aloud in the background of dancers bringing good feeling and atmosphere for everyone, the viewers and the doers.Added 18.11.2017:

1) DMCA = Digital Millennium Copyright Act

2) DMCA note was made by Eros International Media Ltd. lawyer representing S.L. Bhansali

3) Fair use of a piece of art is not a Copyright infringement. 

4) The censored words from Indivue tweet were ”Ok ladies, here we go” which was just a good and flattering review for Ranveer Singh’s performance in the video.

5) If you put a video in YouTube, you can prevent the video from being shared, if you don’t want people to link to that video, for example from Twitter or from elsewhere in the social media.