Indivue suomeksi

Matkoilla! Blogiterveisin ja valokuvin, Indivue; www.indivue.blogspot.com
Matkoilla! Blogiterveisin ja valokuvin, Indivue: www.indivue.blogspot.com

Indivue on yli kymmenen vuoden ikäinen blogisivusto, jonka tekijänä ja ylläpitäjänä toimii itseoppinut elämäntaiteilija. Sivusto keskittyy matkustamiseen ja taiteeseen.

Vuonna 2005 Indivue alkoi Intiasta muutamalla vaatimattomin laittein otetulla sekä suurin vaivoin että hitain nettinopeuksin blogatulla kuvalla, tarkemminottaen yksi_kuva_puolessa_tunnissa-nopeudella, ja Intia olikin tuolloin vuonna 2005 vielä suurimmalle osalle suomalaisistakin kaukainen ja saavuttamaton maa.

Onkin mielenkiintoista nähdä, miltä bloggaus, taide ja matkustaminen, esim. Intiassa, tulevat näyttämään kymmenen vuoden kuluttua tästä, kun virtuaalilasit tekevät juuri tuloaan suomalaistenkin kauppojen hyllyille eläessämme vuotta 2016!

Vuonna 2016 on Indivue uutuutenaan aloittanut blogiyhteistyön ja jos teksti-, kuva- ja / tai videoartikkeli on syntynyt blogiyhteistyönä, se tullaan merkitsemään erikseen tunnisteella "blogiyhteistyö", jolloin löydät kyseisen artikkelin helposti tunnisteen blogiyhteistyö alta.

Jos siis sinä tai yrityksesi on kiinnostunut (kaupallisesta) blogiyhteistyöstä, tai sponsoroinnista, joka sopii INDIVUEn teemoihin, niin ota toki yhteyttä Indivuen ylläpitoon sähköpostiosoitteeseen indivue(a)gmail.com!

Indivue on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa -
Liity mukaan seuraajaksi, lue visuaalisesti vaikuttavia postauksia seinältäsi, sekä tykkää ja jaa eteenpäin!

Indivue Twitterissä suomeksi
Indivue Facebookissa
Indivue Instagramissa
Indivue Pinterestissä
Indivue englanniksi
Indivue Twitterissä englanniksi
Indivue YouTube:ssa
Indivue Tripadvisorissa
Indivue suomeksi

Kis Kisko Pyaar Karoon - Bollywood, 2015; Leffa-arvio

Hassunhauska Bollywood-komedia, jossa yhdellä miehellä on neljä vaimoa, jotka eivät tiedä toistensa olemassaolosta. Naiset ovat päätyneet kyseiseen tilanteeseen vahingossa, sattuman kautta, koska mies on niin suurisydäminen ja hyväntahtoinen.

elokuvan Kis Kisko Pyaar Karoon pääosassa nähdään Kapil Sharma, yksi Intian suosituimmista talkshow-isännistä, jonka näyttelijätaidot osoittautuvat paremmiksi kuin äkkiseltään olisi arvannut. Kapilin puheaksentti on kuitenkin elokuvassa yhtä nopeatempoinen kuin talkshowssa, mikä vaikeuttaa elokuvan seuraamista ja vaatii ehdottomasti englanninkielisen tekstityksen hindiä tavailevalle.

Mielenkiintoisena detaljina mainittakoon, että tässä intialaisessa elokuvassa Kis Kisko Pyaar Karoon nähdään myös skandinaavista kauneutta, sillä yksi naispääosan esittäjistä on Elli Avram, ruotsalais-kreikkalainen malli, joka tekee paraikaa näyttelijättären uraa Bollywoodissa. Kis Kisko Pyaar Karoon on hänen järjestyksessä toinen Bollywood-elokuvansa.

Elokuva saa rimaa hipoen kolme tähteä, sillä filmi onnistuu pitämään mielenkiinnon yllä ja suupielet korvissa suurimman osan ajasta.
Aivot pitää kuitenkin ehdottomasti jättää narikkaan, jos aikoo elokuvan lopputekstit nähdä. ***Kis Kisko Pyaar Karoon -traileri


Lue lisää Bollywood-elokuvista täältä!

Dangal ensi-illassa 23.12.2016 myös Suomessa!

Aamir Khanin paljon odotettu elokuva Dangal saa ensi-iltansa myös Suomessa ensi perjantaina 23.12.2016
Tämä intialainen elokuva kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan menestyksekkäistä intialaisista naispainijoista, joiden valmentajana toimii heidän oma isänsä.
Elokuvan pääosassa nähdään siis legendaarinen Aamir Khan, joka toimii myös yhtenä elokuvan tuottajista.
Elokuvan Dangal trailerin voit katsoa oheisesta linkistä.

Ensi-iltanäytös Helsingissä perjantaina 23.12., Kino Andorrassa Eerikinkadulla klo 19:30.
Lisäohjeet elokuvan lippujen hankintaan löydät tapahtuman Dangal, Helsinki, Facebook-sivulta

Lisänäytöksiä elokuvalle on luvassa koko joulun ajan Tampereella, Kino Cinola Hervannassa, seuraavasti:
24.12. klo 16:30
25.12. klo 21:20
26.12. klo 21:20
Lisäohjeet lippujen hankintaan elokuvan Dangal, Tampere, Facebook-sivulta!

Lue lisää intialaisista elokuvista suomeksi Indivuesta oheisesta linkistä!Happy Bhaag Jaegi - Bollywood, 2016; leffa-arvio

Ilahduttavaa huomata, että Intia ja Pakistan mahtuvat myös yhteen ja samaan komediaelokuvaan, josta tänä vuonna ilmestynyt Happy Bhaag Jaegi on mainio esimerkki. Tässä elämänkumppanin valintaa käsittelevässä elokuvassa morsian, jota esittää Diana Penty (Cocktail), karkaa alttarilta ja päätyy vahingossa Pakistaniin. 

Elokuva pysyy näennäisistä mahdottomuuksista huolimatta hyvin kasassa laadukkaitten näyttelijöittensä Abhay Deolin (Dev.D) ja Jimmy Shergillin (Saheb, Biwi aur Gangster) avulla. 

Tämän piristävän leffan jaksaisi katsoa vaikka keskiyöllä ja siinä on lisäksi myös mainio musiikki. Kolme tähteä intialaiselle komedialle Happy Bhaag Jaegi. ***


Happy Bhaag Jaegi -elokuva ja traileri
Lisää intialaisten elokuvien arvioita suomeksi löydät oheisesta Indivuen linkistä!Bhangraooppera Bollywood KaBOOM hurmasi Savoy-teatterissa

(Mainos: Postaus tehty vastineeksi ilmaisesta sisäänpääsystä esitykseen)


Kuusi vuotta sitten, nähtyäni suomalaisen bhangrabändin Shavan,
kirjoitin, että heidän keikalleen voisi mennä toistamiseenkin.
Kuusi vuotta myöhemmin siihen tarjoutuikin tilaisuus, vaan kukapa olisi arvannut,
että kyseessä tulisi olemaan ooppera!

Todellakin, muutama päivä sitten Helsingin Savoy-teatterissa esitettiin Shavan ja Oopperaskaalan yhteistuotantona Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen bhangra-oopperamusikaali nimeltään Bollywood KaBOOM.
Tuo tapaus täytyi ehdottomasti katsastaa, eikä ainoastaan siksi, että nimi viittasi Bollywoodiin,
vaan myös siksi, että oopperan yhdistäminen intialaiseen bhangramusiikkiin vaikutti jo ideana niin kutkuttavan erikoiselta ja kiehtovalta.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä, viikko takaperin, oli Savoy-teatterin katsomo lähes loppuunmyyty, kun bhangraoopperan tekijät nousivat lavalle, ja jo heti alkumetreiltä tuon shown neljä tanssijaa hurmasivat katsojan,
eivätkä hellittäneet otettaan missään vaiheessa. Maskeeraajaa ja hienoa valosuunnittelua oli tästä varmasti myös syyttäminen.

Vaan niinkuin monen Bollywood-elokuvankin kanssa käy, että ne heräävät todella henkiin vasta väliajan jälkeen, niin näin kävi myös Bollywood KABOOM -oopperan kanssa, vaikkei ensimmäisessä osassa mitään vikaa sinällään ollutkaan. Bhangra-oopperamusikaali vain yksinkertaisesti parani loppuaan kohden. Tiedoksi sille katsojalle, joka ei palannut paikalleen väliajan jälkeen.

Mutta olisiko tätä esitystä sitten voitu enää millään tavoin parantaa?
Ehkä isommalla lavalla, hieman paremmalla äänentoistolla ja hitusen voimakkaammalla bassolla olisi siitä saatu tätäkin iskevämpi elämys, mutta ymmärrettävästi oopperaväki halusi painottaa mahtavaa laulua enemmän kuin komppia,
eikä tarkoitus varmastikaan ollut luoda mitään tajunnanräjäyttävää Kingston Wall Freakout Club 2:ta, vaikka siihen mielleyhtymiä mukavasti syntyikin eräässä kappaleessa väliajan jälkeen ja jonkun vanhemman naishenkilön nähtiin jo yleisön joukossa peittelevän korviaan.

Itse Bollywoodiin tässä oopperamusikaalissa viitattiin kenties tahattoman, mutta kiitettävän osuvasti, laulaja Lauri Salokosken kautta, joka kaukaa katsoen näytti lavalla, uskokaa tai älkää, itse Kapil Sharman, tuon Intian tällä hetkellä kenties suosituimman talkshow-isännän ja tätä nykyä myös näyttelijän, kaksoisolennolta.

Mutta vaikka symboliikka ja moni hieno asuste ja lavaste olikin tässä bhangra-oopperamusikaalissa intialaisista elokuvista tuttua, oli koko esitys kuitenkin kaikkisaltaan kiitettävän suomalainen ja omanlaisensa - Koko esityshän laulettiin suomeksi eikä suomi tunnetusti ole mikään helppo kieli laulettavaksi, mistä lisäpisteitä laulajille, joista oheisissa valokuvissa nähdään Riku Pelo, Laura Heinonen, Essi Luttinen, Kiureli Sammallahti ja Lauri Salokoski.


Ehkä hieman jäin tekstityksiä kaipaamaan, mutta ehdottomasti jatkoa toivomaan tälle värikkäälle oopperalle!


Kohtaus Bhangra-oopperamusikaali Bollywood KaBOOM:ista, Valokuva Noora Saarinen, 2016

Kiureli Sammallahti Bhangra-oopperamusikaali Bollywood KaBOOM:issa, Valokuva Noora Saarinen, 2016

Kohtaus Bhangra-oopperamusikaali Bollywood KaBOOM:ista, Valokuva Noora Saarinen, 2016


Kiureli Sammallahti Bhangra-oopperamusikaali Bollywood KaBOOM:issa, Valokuva Noora Saarinen, 2016

Kiureli Sammallahti Bhangra-oopperamusikaali Bollywood KaBOOM:issa, Valokuva Noora Saarinen, 2016
Valokuvat Noora Saarinen


*Musikaaliarvio ja valokuvat tehty blogiyhteistyönä vastineeksi ilmaisesta sisäänpääsystä tapahtumaan

Intialaista ja intialähtöistä kirjallisuutta Kirjamessuilla vuonna 2016


Tänä syksynä Helsingin Kirjamessuilla riitti mielenkiintoista ohjelmaa ja upeita kirjoja joka makuun.
Kirjamessujen teema oli tänä vuonna Pohjoismaat, mutta itse bongasin Kirjamessuilta, yllätys yllätys, intialaisia tai Intialähtöisiä kirjoja, ja ainakin seuraavia teoksia löysin seuraavilta kustantajilta tai kirjakaupoilta:

Jhumpa Lahirin teos Kaima löytyi pokkarina Rosebud Booksin osastolta. Tuohon Jhumpa Lahirin teokseenhan pohjautuu Mira Nair:in ohjaama elokuva The Namesake, joka on mainio neljän tähden elokuva.
Rosebudin osastolta löytyivät myös Unto Tähtisen pokkari Gandhi sekä Tarquin Hall:in kirjoittamat Vish Puri -pokkarit.

ständiltä puolestaan löytyivät mainiot Intian keittiö - kotiruokaa Intiasta sekä Joogaa aloittelijoille ja edistyneille -kirjat ja
Loistopokkareista löytyi Slummien miljonääri, kirja tuosta Oscar-palkitusta viiden tähden elokuvasta, joka kertoo Mumbain köyhimmistä.Hindin kielen oppikirja Chale - Hindin perusteet löytyi Finn Lecturan osastolta Kirjamessuilta ja
-ständiltä Kirjamessuilta löytyi Mikael Bergstrandin romaani Sumua Darjeelingissa - ja teetä sekä lisäksi Lucinda Rileyn paksu romaani Keskiyön Ruusu, joka kertoman mukaan alkaa Intiasta.


Oheisessa kuvassa Kirjamessujen 2016 suuresta esiintyjäkaartista Antti Tuuri, Antti Tuisku, Pelle Miljoona, Riku Rantala ja Tunna Milonoff.
Luennassa Aito Huijaus - Novelleja nyky-Intiasta

(Mainos: Postaus tehty vastineeksi kirjan arvostelukappaleesta, jonka antoi kustantaja Aporia)


Alkuviikosta julkaistiin Suomessa intialaisten novellien suomennettu kokoelma nimeltään Aito Huijaus.
Aito Huijaus -antologian novellit on englannin kielestä suomentanut Titia Schuurman ja kirjan on kustantanut Aporia.

Kirjan 10 novellistia ovat


Löydät hieman lisätietoa heidän novelleistaan oheisista linkeistä,
joissa novellien herättämiä ajatuksia tuoreeltaan Indivuen Facebook-sivulta kyseisen kirjan ollessa Indivuessa luvun alla! Voit tilata kirjan itsellesi Kirjapuodista oheisesta linkistä!

Intialaisten elokuvien festivaali Kino Sherylissä Helsingissä 9.-11.12.2016

Intian suurlähetystö järjestää intialaisten elokuvien festivaalin Helsingissä 9.-11.12.2016

Festivaaliviikonloppuna näytetään kolme intialaista elokuvaa: Queen, Son of Sardaar ja Tanu weds Manu.

Näistä elokuvista Queen on mainio lähes neljän tähden elokuva vuodelta 2014, pääosassaan Kangana Ranaut, Rajkummar Rao ja Lisa Haydon. Elokuva kertoo hylätystä nuoresta naisesta, joka matkustaa peruuntuneelle häämatkalleen Pariisiin ja Amsterdamiin ja pistää tien päällä ranttaliksi. Hylätyn naisen roolissa nähtävä Kangana Ranaut voitti Intiassa useita palkintoja pääosastaan.
Muita Kanganan mainioita elokuvia ovat olleet mm. Gangster, sekä Indivuessakin arvostellut Woh Lamhe, Fashion sekä Tanu weds Manu, joka siis nähdään myös Helsingissä samaisella intialaisten elokuvien festivaaleilla.

Elokuvien näytösajat ovat seuraavat:

Queen Pe 9.12. klo 17-20
Son of Sardaar La 10.12. klo 14-17
Tanu weds Manu Su 11.12. klo 14-17

Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys ja niihin on vapaa pääsy!
Paikat varataan Intian suurlähetystöstä.

Lue lisää intialaisista elokuvista ja Bollywoodista oheisesta linkistä!

Intialaiset snackruoat suomeksi


Intian keittiö on rikas ja värikäs.
Usealla ruoalla ja mausteella on englanninkielinen ja osalla myös suomenkielinen nimi,
mutta länsimaissa intialaiset ruoat tunnetaan kuitenkin useimmiten niiden hindinkielisillä nimillä.
Ohessa suomentamani lista yleisimmistä ja tunnetuimmista intialaisista snackruoista.
Nämä ovat herkullisia pikkuaterioita, jotka inspiroivat sinua takuulla ottamaan lisää!


INTIALAISET SNACKRUOAT SUOMEKSI

 • Aloo bonda = pieniä uppopaistettuja perunapalloja dipattuna mausteikkaaseen kikhernetaikinaan

 • Aloo parantha = perunamuusilla täytetty maustettu lettuleipä eli rieska

 • Aloo tikki = täytetty perunamuusipihvi

 • Aloo chaat = maustettuja paistettuja perunoita chutney-kastikkeen kera

 • Bhelpuri = höyrypaistettua riisiä sekoitettuna eri kasvisten ja kastikkeiden kanssa

 • Bread pakoda = maustettuun kikhernejauhoon dipattuja ja uppopaistettuja leipäviipaleita

 • Chole bhature = maustettuja garbanzo-papuja yhdessä tuoreen paistetun leivän kera

 • Dahi vada = linssipasteijoita, jotka tarjoillaan jogurtin ja eksoottisen chutneyn kera

 • Dal parantha = linsseillä täytetty leipälettu eli rieska • Dhokla = Fermentoidusta riisi- ja kikhernetaikinasta höyryttäen valmistettuja maustettuja suupaloja • Dosa = riisi- ja mungpapujauheesta valmistettu ohut pannukakku • Gol guppa = Panipuri • Idly = höyrytetty riisikakku, tunnetaan myös nimellä idli

Idli vada • Kachori = paistettu ja maustettu pasteija • Makki ki roti = maissijauhosta tehty lettuleipä eli rieska • Masala dosa = riisi- ja linssijauheesta valmistettu ohut perunatäytteinen pannukakku

Masala dosa
 • Missi roti = kikhernejauhosta tehty lettuleipä eli rieska • Mixed uttapam = Sekavihanneksilla täytetty riisipannukakku • Mooli ka parantha = retiisillä ja mausteilla täytetty lettuleipä eli rieska • Naan = hapatettu vehnärieska • Paneer parantha = paneerjuustolla täytetty lettuleipä eli rieska • Paneer uttapam = paneerjuustolla täytetty riisipannukakku • Panipuri = maustetulla vedellä ja vihanneksilla täytetty paistettu taikinapallo • Pongal = riisistä, linsseistä ja mausteista valmistettu puuroa muistuttava ateria • Poori bhaji = uppopaistettuja vehnämykyjä perunoiden ja mausteiden kera • Rava dosa = riisijauhoista ja semolinasta eli mannasuurimoista valmistettu ohut pannukakku • Roomali roti = erittäin ohut vehnälettuleipä eli rieska • Samosa = maustettu perunalla ja vihanneksilla täytetty kolmion muotoinen pasteija • Tandoori roti = tandooriuunissa paistettu lettuleipä eli rieska • Tomato onion uttapam = tomaatilla ja sipulilla täytetty riisipannukakku • Upma = semolinasta tai riisijauheesta mausteiden kera valmistettu puuroa muistuttava aamiainen, joka tunnetaan myös nimellä uppuma • Uttapam = riisi- ja linssijauheesta paistettu täytetty pannukakku • Vada = uppopaistettu mungpapujauhomyky • Vegetable cutlet = perunasta ja muista vihanneksista valmistettu pihvi • Veg pakoda = maustettuun kikhernejauhotaikinaan dipattuja ja uppopaistettuja vihanneksia; tunnetaan myös nimellä kasvis pakora

Veg pakoda


Tutustu myös aiemmin suomentamaani listaan intialaisista mausteista  oheisesta linkistä!

Elokuvan Ae Dil Hai Mushkil teatterinäytös Suomessa

Ae Dil Hai Mushkil on Karan Joharin (Kabhi Khushi Kabhie Gham ja My Name Is Khan) ohjaama intialainen romanttinen Bollywood-draamaelokuva,
jonka pääosassa nähdään loistavat intialaiset näyttelijät Aishwarya Rai-Bachchan (Mohabbatein ja Devdas), Ranbir Kapoor (Rockstar ja Tamasha) ja Anushka Sharma (Rab Ne Bana Di Jodi ja NH10)

Elokuva Ae Dil Hai Mushkil, jonka trailerin voit nähdä oheisesta linkistä, sai ensi-iltansa Diwalina 2016 ja kyseinen Bollywood-elokuva nähdään pian ensi-iltansa jälkeen myös Etelä-Suomessa, tarkemmin ottaen Espoossa Kannu Kino Kannusalissa, os. Kannusillankatu 4, 02770 Espoo, 
ensi sunnuntaina 6.11.2016 klo 17:50.

Lisätiedot löydät tapahtuman Facebook-sivulta, jonne oheinen linkki johtaa.

Lisätietoa Intiasta ja Bollywoodista suomeksi tarjoaa Indivue

Bollywoodin parhaimmat elokuvat vuosilta 2000-2016Indivue on katsonut ja listannut intialaisia Bollywood-elokuvia ja antanut elokuville tähtiä laittaakseen elokuvat paremmuusjärjestykseen, jotta sinäkin saisit paremman kuvan siitä, millaisia ovat hyvät Bollywood-elokuvat! Allaolevasta listasta voit löytää Bollywoodin parhaimpia elokuvia ja tähtiä tältä vuosituhannelta, viimeisen viidentoista vuoden ajalta, vuosilta 2000-2016.
Suomenkieliset leffa-arvostelut voit lukea elokuvien nimilinkeistä avautuvista artikkeleista.

Erittäin hyviä intialaisia neljän tähden elokuvia ovat mm. seuraavat elokuvat:

   
   
   
   
   
   
   


Neljän ja puolen tähden, siis lähes täydellisiä elokuvaelämyksiä, ovat tarjonneet mm. seuraavat intialaiset elokuvat:Ja mestariteoksia, viiden tähden Bollywood-elokuvia, ovat olleet esimerkiksi seuraavat leffat:

 • Bajrangi Bhaijaan 2015 *****On hyvä huomata, että ylläolevilta listoilta löytyvät kaikki ne neljän ja viiden tähden elokuvat, joista Indivue on ehtinyt kirjoittaa ja jotka ovat ilmestyneet englanninkielisen tekstityksen kera. Hienoja Bollywood-elokuvia on toki ollut paljon enemmän. Tätä listaa myös päivitetään, jos ja kun uusia helmiä löytyy.

Niin kolmen kuin kolmen ja puolen tähden elokuviakin on myös ollut paljon 2000-luvulla ja löydät arvosteluita niistä selaamalla Indivuen blogihistoriaa. Ne ovat kaikki mainioita elokuvia katsoa ainakin sen yhden kerran!

Lue lisää intialaisista elokuvista ja Bollywoodista Indivuesta
Indivue on mm. kaikkien aikojen ensimmäinen suomenkielinen blogisivusto, joka on kirjoittanut, valokuvannut ja blogannut Intiasta, Goasta ja Bollywoodista, vuodesta 2005 alkaen.
Löydät Indivuen myös englanniksi oheisesta linkistä!

Päivitys 4/2018: Nyt voit myös kuulla musiikkia parhaimmista Bollywood-elokuvista Indivuen sivuilla! Oheiset omenalogolla varustetut musiikkinäytteet ovat Applen affiliate linkkejä.


Indivue Twitterissä

Indivue Twitterissä

Seuraa Indivuen suomenkielisiä twiittejä osoitteessa www.twitter.com/indivuen -

ideoita ja elämyksiä matkailun ja taiteen ystäville!

 

Lento Helsingistä Barcelonaan
Tämän videon myötä pääset lentäen Helsingistä Barcelonaan - Näin aurinkoisissa tunnelmissa sai Espanjaan saapua vielä viikko sitten. Lämpöasteitakin riitti juuri sopivat 25.

Video, kuvat ja musiikki Indivue.

New Delhin parhaimmat nähtävyydet

New Delhin parhaimmat nähtävyydet, Indivue 2015


New Delhi on Intian pääkaupunki ja Delhi osavaltio Intiassa, autonominen alue.

Oheisessa valokuvamontaasissa näet tunnettuja New Delhin nähtävyyksiä, kuten miltä Indiagate näyttää päiväsaikaan sekä ilta-aikaan, tai miltä näyttävät Red Fortin, Lotus-temppelin, Humayun's Tombin, Qutub Minarin, Swaminarayan Akshardhamin, Connaught Placen sekä National Museum of Modern Art:in julkisivut ja Dilli Haat:in pääsisäänkäynti.

Oheisen linkin video kertoo myös New Delhistä ja lennoista Helsingistä Delhiin löytyy artikkeli ohesta.

India Gate, Lotus-temppeli, Red Fort, Humayun's Tomb ja Qutub Minar ovat valokuvauksellisia nähtävyyksiä, joihin tutustumiseen kannattaa varata aikaa ja hyvät kävelykengät. Näihin voisi lisätä myös Hauz Khas Villagen, jossa kannattaa kameran kanssa olla tarkkana, sillä jokunen liikkeenpitäjä siellä ei salli valokuvaamista.
Swaminarayan Akshardham on puolestaan paikka, jossa valokuvaaminen on täysin kielletty, mutta samalla se on silti yksi Delhin parhaimmista nähtävyyksistä, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. Swaminarayan Akshardham kertoo hindujen historiasta esteettisesti viehättävällä tavalla.
National Museum taasen kertoo Intian historiasta arkeologisin löydöksin sekä taidekäsityön avulla. Crafts Museum on siitä kevyempi versio, esitellen myöskin upeita intialaisia käsitöitä ja Crafts Museumin yhteydessä toimii mainitsemisen arvoinen ravintola.
Dilli Haat puolestaan esittelee nykyajan intialaista taidetta, käsitöitä ja ruokia jokaisesta Intian osavaltiosta ja onkin täten erittäin mielenkiintoinen ja suht pakollinen nähtävyys Intian matkaajalle. Nykyajan brändishoppailijalle puolestaan pakollisia nähtävyyksiä Delhissä ovat keskustan ostosalue Connaught Place sekä Vasant Kunjin huikea ostoskeskus DLF Promenade.
Vähintään siis kaikki edellämainitut nähtävyydet olisi New Delhissä ideaalista nähdä ja kokea, vilkkaan katuelämän lisäksi, ja aikaa näille nähtävyyksille tulisi varata useampi päivä, sillä liikenne on ruuhkaista ja esim. Swaminarayan Akshardhamiin on pitkät jonot.

Missä sitten yöpyä Delhissä?

Delhissä etäisyydet ovat pitkiä ja joudut erittäin todennäköisesti vuokraamaan taksin liikkumiseen. Useiden hotellien kautta voit vuokrata yhden ja saman taksin turvallisesti useammaksi tunniksi tai koko päiväksi.
Delhin parhaimmat hotellit ovat tällä hetkellä, kun The Oberoi on remontissa, TripAdvisorin mukaan seuraavat hotellit

- Wood Castle Grand
- The Leela Palace New Delhi
- Shantihome
- Taj Palace Hotel
- Taj Mahal Hotel

New Delhin parhaimmat ravintolat ovat puolestaan tällä hetkellä Trip Advisorin mukaan seuraavat viisi ravintolaa:

- Indian Accent
- Tamra
- Dakshin
- Dum Pukht
- K3 JW Marriott New Delhi Aerocity

Indivue suosittelee New Delhin yli 11000 TripAdvisorissa mainitusta ravintolasta kokeilemaan ehdottomasti ainakin ravintolaa Saravana Bhavan!

Katso myös, mitä muuta Indivue on suositellut Tripadvisorin kautta sinulle, oheisesta linkistä.

New Delhin parhaimmat nähtävyydet englanniksi löydät puolestaan täältä.

Suomenlinnan aurinkoiset maisemat
Suomenlinna Helsingin edustalla tarjoaa todellisen henkireiän kaupunkiarjen keskelle. Se on oiva piknik-ympäristö meren äärellä yksin tai yhdessä muiden kanssa, eikä matka Suomenlinnaan maksa hsl:n lippua enempää!

Taidetta, jolla on tarina!

Anonymous, Nimetön, NS2016


Nyt sinulla on kerrassaan oiva mahdollisuus hankkia ainutkertaista taidetta Helsingistä omalle seinällesi, sillä paraikaa Kaapelitehtaan Puristamossa Helsingissä olevassa jurytetyssä ryhmätaidenäyttelyssä on piirustukseni Vanhankaupunginkoski, joka on kaunis nähtävyys Helsingissä.
Näyttely on avoinna Kaapelitehtaalla 18.9. asti ja lisäksi tuossa samassa näyttelyssä on nähtävillä myös mm. upeaa taidekeramiikkaa suoraan Puolasta, vielä tämän viikon perjantaihin asti!

Näyttelyssä lisäksi mukana maalaukseni Nimetön, josta oheinen kuvanäyte.


Hanki taidetta, jolla on tarina!


NS

Panjimin parhaimmat nähtävyydet

Panjimin parhaimpia nähtävyyksiä


Panjim, joka tunnetaan myös nimellä Panaji, on Intian Goan osavaltion pääkaupunki.

Oheisessa Indivuen valokuvamontaasissa näet mm. miltä Panjim näyttää Mandovijoen ylittävältä sillalta nähtynä tai miten vihreitä ja aurinkoisia ovat Mandovijoen varren kauniit puistot sekä millaista on turistinähtävyys Dona Paulan rantamaisemissa ja Dona Paulan sillalla. Montaasissa myös Panjimin linja-autoasema, katumaisemia sekä tietysti Panjimin tunnusmerkki: valkoinen katolinen kirkko, the Church of the Immaculate Conception of the Virgin Mary, aivan Panjimin keskustassa.

Lisää kuvia Panjimista voit nähdä Indivuen videolla Dona Paulasta.

Ja kun sitten olet nähnyt auringonlaskut Panjimin kirkon portailla sekä Dona Paulan näköalatasanteella, kävellyt Miramarin rannalla ja risteillyt Mandovijoella, ihastellut Fontainhasin kaupunginosan arkkitehtuuria ja värejä, nauttinut kulttuurista Sunaparantan taidekeskuksessa, käynyt katsomassa tuoreimman Bollywood-leffan Inoxin elokuvateatterissa, sekä shoppaillut ja syönyt hyvin ja maittavasti Panjimin ravintoloissa, on matkasi Panjimiin täydellinen - ja mikä parhainta, kaikki nämä kokemukset mahtuvat hyvin viikonloppumatkaasi. Vaan jos aiot käydä myös Vanhassa Goassa, niin sille reissulle kannattaa varata vielä yksi päivä lisää.

Entä missä yöpyä, kun saavut Panjimiin?

Matka Pohjois-Goan turistialueille Candolimin ja Calanguten rannoille ei ole Panjimista turhan pitkä, vaan se on itseasiassa varsin mukava ja mielenkiintoinen matka ajella, joten jos olet esim. pakettimatkalla Goassa, niin et tarvitse majoitusta Panjimissa, mutta jos olet omatoimimatkailija ja haluat yöpyä Goan pääkaupungissa, niin tällä hetkellä TripAdvisor listaa Panajin viideksi parhaimmaksi hotelliksi seuraavat viisi hotellia:

- Afonso Guest House
- Goa Marriott Resort & Spa
- Vivanta by Taj
- Welcomheritage Panjim Inn
- Treehouse Neptune


Panjimin parhaimmat ravintolat ovat tällä hetkellä Trip Advisorin mukaan seuraavat viisi ravintolaa:

- The Black Sheep Bistro
- The Fisherman's Wharf
- Ritz Classic Restaurant and Bar
- Peep Kitchen
- Viva Panjim


Intialaisten ravintoloiden parhaimmistoa edustavat Panjimissa puolestaan tällä hetkellä Trip Advisorin mukaan lähes samat ravintolat kuin edellämainitut, paitsi että The Black Sheep Bistro uupuu ja viidenneksi parhaimmaksi intialaiseksi ravintolaksi nousee
- Edwards Yard

Itse suosittelisin Panjimista ainakin seuraavia ravintoloita: Sher-E-Punjab, Delhi Darbar sekä Kamat Pure Veg Restaurant. Itseasiassa Kamat -ravintolaa kehuttiinkin Indivuessa jo vuonna 2012 ja voit lukea arvostelun oheisesta linkistä.

Katso myös, mitä muuta Indivue on Tripadvisorin kautta suositellut.


Lue lisää inspiroivia Goa-artikkeleita Indivuen Matkaopuksessa Goaan!

Kokoelma auringonlaskuja Goasta (video)
Oheisessa videossa näet kokoelman erittäin kauniita auringonlaskuja Goan rannoilta.
Videon kuvat Indivue.

Lue lisää Goasta ja Goan rannoista Indivuen Matkaopuksessa Goaan.

Dona Paula - Nähtävyys Goan Panjimissa
Dona Paula on nähtävyys, patsas meren rannalla kalliorinteessä Goan pääkaupungissa Panajissa, joka myös nimellä Panjim tunnetaan.
Muita tunnettuja Panjimin nähtävyyksiä ovat sen keskustan katolinen kirkko, Miramar Beach sekä kulttuurikeskus Sunaparanta. Kaupungista löytyy lisäksi mainioita ravintoloita sekä mahdollisuus ohjelmallisiin jokiristeilyihin.


Oheisella videolla näet maisemia Panjimista sekä Dona Paulan liepeiltä.

Löydät lisää Goan nähtävyyksiä Matkaopuksesta Goaan!

Jaipurin kauneimpia nähtävyyksiä
Oheisella videolla Jaipurin, tuon kuuluisan intialaisen vaaleanpunaisen kaupungin sekä Rajasthanin pääkaupungin tärkeimmät nähtävyydet Hawa Mahal, Jal Mahal, City Palace, Jaigarh Fort, Amer Fort ja Birla Mandir, kera oman sävellykseni. 

Jaipurissa on kuvattu myös mm. mainio
Bollywood elokuva Veer
josta lisää oheisessa linkissä.

Helsingin Vuosaaren kauniit merenrannat
Vuosaaressa on tiettävästi Helsingin kaunein luonto,
mikä tekeekin Vuosaaresta kerrassaan oivan piknik- ja luontomaisen kaupunkimatkailukohteen, jonne pääsee hyvin metrolla ja polkupyörälläkin!
Eväitä ei välttämättä tarvitse kantaa kotoa asti, sillä alueella on mainioita ravintoloita, kahviloita ja kauppoja.

Vuonna 2016 on Vuosaari ollut jo pyöreät 50 vuotta osa Helsinkiä, 
ja se on kiistatta Helsingin viehättävin ja merellisin kaupunginosa.

Oheisella videolla näet Vuosaaren kauniita rantamaisemia.
Lue Vuosaaren kauniista rannoista englanniksi oheisesta linkistä!

Näin laskeudut Mumbaihin, Bollywoodin kotinurkille
Oheisen videon mukana laskeudumme Mumbaihin, 
Bollywoodin kotinurkille, auringonlaskun aikaan.

Musiikki ja kuvat Indivue.

Voit lukea lisää Mumbaista seuraavasta linkistä, 


Airlift - Bollywood, 2016; Elokuva-arvostelu

Airlift on tammikuussa 2016 ensi-iltansa saanut Raja Krishna Menonin ohjaama intialainen elokuva. Se on myös pääosassa nähtävän ahkeran Bollywoodnäyttelijä Akshay Kumarin yksi parhaimmista suorituksista koskaan.

Airlift on tositapahtumien inspiroima elokuva ja se kertoo Irakin sodasta Kuwaitissa sekä siitä, kuinka Intian valtio pelasti Kuwaitissa asuvat 170 000 kansalaistaan pois sodan jaloista. Akshay Kumaria tulee harvemmin nähtyä vakavissa rooleissa, mutta ainakin tässä elokuvassa tuo vakavuus sopii hänelle uskottavan hyvin.

Naispääosassa nähdään ihanasta The Lunchbox-elokuvastakin tuttu Nimrat Kaur ja luultavaa on, että ehdokkuus vuoden naisnäyttelijäksi Intiassa on hänelle luvassa.

Airlift käsittelee tärkeitä teemoja, kuten isänmaallisuutta, ulkomaalaisuutta tai sitä, kumpi on tositilanteessa tärkeämpi - oma perhe vaiko kanssakulkijat? - Oma perhe tietysti, saatat vastata, mutta vastaus ei olekaan niin yksinkertainen, kuten tämä elokuva osoittaa.

Airlift pitää katsojan otteessaan alusta loppuun asti ja sisältää pari oikein mukavaa musiikkikappaletta. Elokuvan loppu ei kuitenkaan tarjoa kyyneleitä, joita melkeinpä odotti tämänkaltaiselta leffalta. Ja masalaan tykästyneenä niitä jäi melkeinpä kaipaamaan.
On kuitenkin hyvä muistaa, että Airlift on tositapahtumien inspiroima elokuva, eikä tositapahtumista kertova elokuva. Leffathan eivät korvaa historian oppikirjoja, jotka ehkä kertoisivat tämänkin tarinan hieman toisin.

Hieman paremmilla lavasteilla sekä syvemmällä ja dramaattisemmalla roolityöskentelyllä tästä olisi syntynyt takuulla unohtumaton leffa. Nyt Airlift jäi kuitenkin kauttaaltaan hieman kepeäksi ja saa sen vuoksi vain melkein neljä tähteä viidestä.   ****


Airlift elokuva ja traileri

Löydät lisää intialaisten elokuvien arvosteluja Indivuessa oheisessa linkissä!Bollywood-rikosdraama Rustom teatterissa 14.8. Helsinki ja 27.+28.8. Tampere

Akshay Kumar ja Ileana D'Cruz ovat pääosassa Tinu Suresh Desain ohjaamassa intialaisessa rikosdraamassa,
joka saa ensi-iltansa ylihuomenna ja nähdään Helsingin elokuvateatterissa sunnuntaina 14.8., 
Intian 70. itsenäisyyspäivän aattona.

Tutustu elokuvan Rustom traileriin tästä linkistä.

Rustom esitetään Kino Andorrassa Eerikinkadulla sunnuntaina 14.8. klo 18:30
Lisätietoja tapahtumasta löydät 
ThakuriFilmsin Facebook-sivulta

Lue lisää intialaisista elokuvista Indivuesta!

Huom. Lisänäytöksiä elokuvalle Rustom luvassa Tampereelle 27. ja 28.8.2016

Kesäkuvia Helsingistä
Kesäaika Helsingissä on valon täyttämää ja luonnon läheisyys tekee siitä ideaalisen kesäkaupungin!
Kaiken tämän lisäksi ei Helsingissä ole koskaan liian kuuma!

Oheisella videolla kuvia Suomen kauniista kesästä Helsingissä.

Iltapäivä Goan rannalla
Oheisella videolla kuuma ja aurinkoinen iltapäivä Goan rannalla.
Ihmisiä tulee ja menee ja yksi etsii, toinen löytää - mutta mitä?


Tutustu myös teokseeni Matkaopus Goaan

Lento Oslosta Helsinkiin; video
Lento Oslosta Helsinkiin oli heinäkuussa nopea, aurinkoinen ja visuaalisesti miellyttävä, mutta poutasäistä huolimatta voivat turbulenssit yllättää kesken matkanteon, kuten oheisella videolla näet käyvän.

Huomaa myös, miten tyylikkäitä silmälaseja Runeberg käytti aikoinaan!

Oslon kesä ja nähtävyydet; video
Oslo on kaunis ja rauhallinen, ihastuttava kesäkaupunki. Helsinkiläinen on siellä melkein kuin kotonaan.

Oheisella videolla nähtävyyksiä Oslosta heinäkuussa 2016 kera oman sävellykseni.

Lento Helsingistä Osloon
Oheisella videolla näet kesäisen lentomatkan Helsingistä Osloon.

Lento Helsingistä Osloon kestää todellisuudessa reilun tunnin ja sinä aikana ehdit nauttia kupin kuumaa teetä kera upeiden skandinaavisten maisemien.Video Etelä-Goan lumoavista rannoista
Niinkuin kerroin vuosia aiemmin, halusin nähdä kaikki Goan rannat ja kertoa niistä teille. 
Nyt voit oheisella videolla nähdä rantoja Etelä-Goasta ja sen lisäksi voit lukea lisää  kaikista Goan rannoista oheisen linkin artikkelista.

Videon kuvat Indivue.


Goa on matkakohde, jonne matkustamista on vaikea katua.
Voit tutustua siihen helposti Indivuen Matkaopus Goaan avulla!

Video Pariisin nähtävyyksistä


Video Delhin nähtävyyksistä

Oheisella lyhytvideolla Delhin parhaimpia nähtävyyksiä.

Delhin nähtävyyksistä mm. Qutub Minaria esiteltiin Indivuessa jo lyhyesti vuonna 2007.
Lyhyesti siksi, että oheisesta linkistä löytyvän kuvan lähettäminen internettiin kesti kymmenen vuotta sitten useita kymmeniä minuutteja! 

Onneksi nyt on aika toinen ja paljon kivaa matskua on tulossa eetteriin.

Jo heti aiheeseen liittyen - lue lennoista Delhiin oheisesta linkistä!


Talvar - Bollywood, 2015; Elokuva-arvio

Talvar on huikea esimerkki siitä, millainen intialainen rikosdraama voi parhaimmillaan olla: Ällistyttävän todentuntuinen, kiinni-ruutuun-liimaava ja kuitenkin verenpaineelle hellä.

Tämä elokuva perustuu tositapahtumiin kertoen suur-Delhin alueella sijaitsevassa Noidassa vajaa kymmenen vuotta sitten tapahtuneesta rikoksesta, jossa vanhempia syytettiin oman lapsensa murhasta. Irrfan Khan häikäisee elokuvan pääosassa, kuten tavallista hänelle. Talvar-elokuvanhan on ohjannut intialainen naisohjaaja Meghna Gulzar, joka on aiemmin ohjannut myös hyvät elokuvat Just Married ja Dus Kahaniyaan. Ohjaajan nimi kannattaa painaa mieleen.

Jos siis rikoksia ylipäätään pitää tehdä, niin mallia ei pidä ottaa elokuvasta Talvar, joka saa kuitenkin Indivuelta neljä ja puoli tähteä, ****½.


Talvar -traileri ja elokuva:
Lue lisää intialaisista elokuvista ja Bollywoodista täällä!Ragini MMS 2 - Bollywood, 2014; leffa-arvio

Sodankylän elokuvafestivaalit olivat ja menivät taasen ilman vilaustakaan Bollywoodista.
Siitä inspiroituneena päätin itse ottaa ja repäistä Sodankyläviikonlopun yöttömänä yönä ja tein jotain niinkin tavatonta, kuin katsoin elämäni ensimmäisen Sunny Leonen tähdittämän Bollywood-leffan.

Tiedoksi kaikille teille, joille Sunny Leone ei ole tuttu nimi, että kenties hyvä niin.
Sunny Leone nimittäin siirtyi Bollywoodiin lännestä, jossa hän kuulemani mukaan teki seksielokuvia. Sittemmin, näkemieni musiikkivideoiden perusteella, Sunnyn lihallinen iloittelu jatkui myös Bollywoodissa, mutta toki siistitymmin ja sensuroidusti.
Vaan koskapa Sunny Leone ei näytä jäävän ainoastaan yhden filmin tähdenlennoksi, kuuluu Bollywoodin yleissivistykseen katsastaa hänen elokuvansa tarkemmin, ja aloitin elokuvalla Mastizaade, joka jäi minulta kesken.

Jatkoin toisella Sunny Leonen elokuvalla, joka oli nimeltään Ragini MMS 2, ja yllättävää kyllä, uskalsin tarttua siihen, vaikkei kyseisen elokuvan ensimmäinen osa, Ragini MMS, jaksanut vakuuttaa eroottisena kauhutrillerinä.
Ragini MMS 2 -elokuvan tekemiseen oli käytetty puolestaan paljon enemmän rahaa ja lopputulos olikin sitten vähemmän amatöörimäinen, kuin Ragini MMS.
Ei tämäkään elokuva kuitenkaan tosikkoa pelottanut, vaikka katsoinkin sen keskiyöllä. Ja vaikka olikin valoisa kesäinen yö, se tuskin vaikutti asiaan.

Ragini MMS -elokuvienhan sanotaan pohjautuvan suht traagiseen intialaiseen tositarinaan, mutta en lähde sitä tarinaa tässä sen enempää kelaamaan. Totean vain, että Sunny Leone teki lopuksi vakuuttavan roolisuorituksen vihamielisen henkiolennon riivaamaana nuorena uhkeana naisena. Kolme tähteä viidestä elokuvalle Ragini MMS 2. ***


Ragini MMS 2 -traileri

Lisää leffa-arvioita Bollywoodista oheisessa linkissä!
Pariisin parhaimmat nähtävyydet
Pariisi on eittämättä yksi maailman viehättävimmistä kaupungeista.

Oheisessa Indivuen valokuvamontaasissa voit nähdä mm. miltä Pariisi näyttää Eiffel-tornin huipulta nähtynä aurinkoisena kesäpäivänä melkein 40 asteen lämpötilassa tai millainen on tunnettu Musee d'Orsay:n kaariarkkitehtuuri.

Kuvasta löytyvät myös Musee du Louvre ja museon sisäpihan valloittava suihkulähde, jonka äärellä on hyvä vilvoitella kesäkuumalla.

Notre Dame -katedraalin pelottavan kaunis arkkitehtuuri sekä kuuluisa Sacre Coeur -kirkko ja näkymä kirkon portailta kauas yli Pariisin kuuluvat myös Pariisin ehdottomasti koettaviin nähtävyyksiin samoin kuin upea puutarha Luxembourg Gardens sekä näkymät eri ilmansuuntiin ylhäältä Arc de Triomphe -monumentilta.

Kaikki nämä löytyvät oheisesta valokuvamontaasista sekä myös videosta Best of 10 from Paris.

Nähtyäsi kaiken tämän, ja vielä kun olet kävellyt Champs-Elyseellä sekä risteillyt Seinellä, on Pariisin matkasi täydellinen - ja mikä parhainta, kaikki nämä nähtävyydet mahtuvat hyvin pidennettyyn viikonloppumatkaasi!Pariisin parhaimmat nähtävyydet Indivuen kuvaamana


Mutta missä yöpyisit Pariisin matkasi aikana?

Tällä hetkellä TripAdvisor ainakin listaa Pariisin viideksi parhaimmaksi hotelliksi seuraavat viisi:
Pariisin viisi parhainta ravintolaa ovat puolestaan tällä hetkellä Trip Advisorin mukaan seuraavat:
Intialaisten ravintoloiden parhaimmistoa edustavat Pariisissa puolestaan tällä hetkellä Trip Advisorin mukaan seuraavat viisi ravintolaa:
Mielenkiintoinen yksityiskohta kulinaristin kannalta on muuten se, että INDIVUE:ssakin kuusi vuotta sitten kehuttu pariisilainen ravintola Kashmirin Ruusu
löytyy Trip Advisorin ravintolalistalta vasta sijalta 12159.

Jos siis viisi tähteä heruu jo sijalle 12159, niin montako tähteä mahtavatkaan saada Pariisin sata parhainta ravintolaa?