RIP Nirbhaya, yksi raiskauksien monista uhreistaBesharmi Morcha II - Häpeämätön protesti II


Lokakuussa 2011 kirjoitin artikkelin Besharmi Morcha, häpeämätön protesti, joka käsitteli Intian Delhissä järjestettyä mielenosoitusta naisen oikeudesta pukeutua haluamallaan tavalla tulematta raiskatuksi. Tuo artikkeli oli panokseni kyseiseen protestiin ja löytyy yhä tämän blogin historiasta, jos haluat lukea sen kokonaisuudessaan. 
Mainitsin siinä Helsingin Sanomien toimittajan kirjoittaneen lehdessään, että “Intiassa Delhin keskiluokan vaatimus oikeudesta pukeutua ‘kuin lutka’ koettiin länsimaalaisia apinoivaksi show’ksi ja lutkamarssi jäi suurilukuisena tapahtumatta, ja että tämä oli sääli, koska Delhissä olisi lutkamarssille ollut tarve Intian raiskauslukujen ollessa hyvin korkeat”.
Kirjoitin artikkelissa vastineeksi, että eikös se vain osoita sen, että jos raiskausluvut ovat korkeat maassa, jossa ihmiset pukeutuvat pääosin säädyllisesti eivätkä kuten lutkat, että se ei ole vaatetus, joka provosoi raiskaajaa, vaan raiskauksen saa tekemään jokin muu mentaalinen häiriötekijä ja vääristynyt maailmankuva?

Tapaus Nirbhaya, nuori intialainen 23-vuotias opiskelija ja joukkoraiskauksen uhri Delhissä, kuoli tänään sairaalassa, vajaa kaksi viikkoa paljon julkisuutta saaneen raiskaustapauksen jälkeen, raiskauksessa saamiinsa vammoihin. 

Nirbhayan kerrotaan olleen elokuvissa miespuolisen ystävänsä kanssa ja palaamassa kotiinsa hänen kanssaan intialaisittain suht säädyllisen ajan rajamailla, eli klo 21. He nousivat joukkoliikennevälineeseen, jossa ei ollut muita matkustajia kuin muutama humaltunut nuori mies, ja tämä oli virhe. Tämä joukko samassa bussissa olleita humaltuneita nuoria miehiä raiskasivat tytön, koska he halusivat antaa tytölle opetuksen, tytön kehdattua puolustaa poikaystäväänsä.

Ensiksi poikajoukon, jonka aiemmin kerrotaan ryöstäneen toisen matkustajan ja heittäneen tämän bussista ulos, kerrotaan alkaneen ärsyttämään kommenteillaan tytön poikaystävää, ja kun tämä oli käskenyt heitä pitämään suunsa kiinni, he olivat hyökänneet poikaystävän kimppuun, ja kun nuori nainen oli puolustanut poikaystäväänsä, mm. puremalla käteen yhtä hyökänneistä, oli poikajoukko kimpaantunut ja raiskannut hänet liikkuvassa bussissa erittäin väkivaltaisesti ja rautatangolla ja heittänyt tytön tämän jälkeen bussista kadulle pimeään yöhön oman onnensa nojaan. Tänään, 13 päivää myöhemmin sairaalassa, Nirbhaya kuoli saamiinsa sisäisiin vammoihin.

Klo 15:30 Suomen aikaa sytytämme Intiassa kynttilän tytön muistolle ja toivomme, että tämä oli viimeinen kerta, kun kukaan koskaan enää missään raiskaa naisen tai lapsen ja pilaa tämän elämän. Toivon, että voimme myös tehdä asian eteen jotain muutakin, sillä lapset eivät pysty puolustamaan oikeuksiaan ja monet naisista eivät pysty.

Mutta siihen asti, ennenkuin raiskaajat on opetettu ihmisten tavoille, mahdollisesti jopa kastroimalla ja julkisesti häpäisemällä, kuten jotkut Intiassa ovat ehdottaneet, voimme pitää huolen itsestämme mm. niin, kuten kirjoitin taannoin blogiartikkelissa Intian yöelämä ei ole Helsingin yöelämää.

Agneepath (Path of Fire) - Bollywood, 2012; Elokuva-arvio

Vuoden 2012 versio aiemmasta 90-luvun Agneepath-elokuvasta on visuaalisesti rankka Bollywoodmasalafilmi, sisältäen liikaa väkivaltaa. Pääosien esittäjistä Sanjay Dutt sopii erinomaisesti iljettävän huumepaholaisen rooliin ja Hrithik Roshan tekee jälleen erinomaisen vahvan roolisuorituksen, vaikkakin toivottavaa on, että Roshanin roolit pysyisivät jatkossa tätä siistimpinä. Voidaan aiheellisesti kysyä, kuka tarvitsee näin paljon rankkaa verellä läträilyä ja miksi?

Kyseisen Agneepath-elokuvan kovuutta eivät edes parit Bollywood-tanssikohtaukset pehmennä. Eivät, vaikka niissä tanssisi itse Katrina Kaif. Ja yleensä niin hurmaava Katrina ei näytä hallitsevan tanssimistaan luontevasti tässäkään Bollywood-elokuvassa, mutta onneksi miespuoliset taustatanssijat hoitavat homman kotiin.

Agneepath saa vain kolme ja puoli tähteä tähteä, koska siinä on liikaa verenvuodatusta, oli se sitten symbolista tai ei, sillä elokuva muistuttaa kuitenkin kauniilla tavalla siitä, miten voimaannuttavia sisarsuhteetkin voisivat olla. ***½


Elokuvan Agneepath traileri

Jab Tak Hai Jaan - Bollywood, 2012; Elokuva-arvio

Kuten mainitsin aiemmin viime vuonna, ei Indivue kommentoi enää aktiivisesti intialaisia elokuvia, jotka eivät tule saamaan vähintään kolme tähteä. Poikkeuksen tähän tekee kuitenkin syksyltä 2012 elokuva Jab Tak Hai Jaan, joka jäi Yash Chopran viimeiseksi elokuvaksi.

Odotukseni tälle Yash Chopran elokuvalle olivat suuret, kuten Indivuestakin saatiin vuosi takaperin lukea, mutta valitettavasti ei Jab Tak Hai Jaan täyttänyt odotuksia. Väkinäisyys tuppasi paistamaan läpi koko elokuvan, ja se kylmyys ja steriiliys, mikä Lontoosta kuvausympäristönä henki, nujersi Bollywoodin romantiikan yhdessä epäuskottavan juonen ja keskinkertaisen musiikin ynnä tanssinumeroiden ohella.

Shah Rukh Khanin ja Katrina Kaifin ensikohtaaminen valkokankaalla ei ollut niin järisyttävä, kuin olisi toivonut, näyttelijöiden ikäeronkin paistaessa läpi. Heidän faninsa jaksanevat kuitenkin mainiosti katsoa elokuvan loppuun asti, ja viimeistään dvd:ltä taukojen kera.
Jab Tak Hai Jaan muistutti hirvittävän paljon amerikkalaista saippuaoopperaa Kauniit ja Rohkeat, mikä ei välttämättä ole ollenkaan hyvää mainosta intialaiselle elokuvalle.
Kaksi ja puoli tähteä kuitenkin elokuvalle Jab Tak Hai Jaan. Bonuspisteitä dvd:n kiehtovasta bonusmateriaalista.


Elokuvan Jab Tak Hai Jaan trailerin näet oheisessa linkissä


Bollywoodin Matkaopukseen voi tutustua täällä!


Elokuvaa on kuvattu Lontoon lisäksi Ladakhissa ja Kashmirissa ja paikoissa kuten PahalgamSrinagar ja Gulmarg.
Goan kaikkien rantojen valokuvaaminen ja Utorda Beach

Yksi monista projekteistani on ollut nähdä kaikki Goan rannat ja kertoa niistä kuvin.

Sponsoreitta tämä projekti on kestänyt jo vuosia, mutta on silti aika hyvällä mallilla,
kuten oheisesta artikkelista All the beaches of Goa / Kaikki Goan rannat voi nähdä -
Jo yli puolet Goan rannoista valloitettu melkein kuin portugalilaisten jalanjälkiä seuraten.

Utorda Beach, Goa, Intia


Lisäsin uusimpana päivityksenä listaan Goan rannoista rauhallisen Utorda Beachin Etelä-Goasta.
Rauhallinen Utorda Beach sijaitsee Arossim Beachin ja Majorda Beachin välissä.
Kyseisessä kuvassa on viimeinen valoisa hetki auringonlaskun jälkeen sekä keskeneräinen beach shack Utorda Beachilla.

Löydät englanninkielisen matkaoppaan Utorda Beachille Goaan seuraavasta linkistä:
http://bit.ly/UtordaBeach

Jos haluat seurata tämän Goan rantojen valokuvaus -projektini edistymistä siihen liittyvine päivityksineen, niin liity mukaan lukijaksi!

Indivue on myös Facebookissa

43rd IFFI, International Film Festival of India

Juuri päättynyt 43rd International Film Festival of India, IFFI, juhlisti satavuotiasta intialaista elokuvaa, Indian Cinemaa, Goassa 11 päivän ajan, 20. - 30.11.2012.

Kyseistä Intian kansainvälistä elokuvafestivaalia on järjestetty Goan pääkaupungissa Panjimissa vuodesta 2004 alkaen.

Tänäkin vuonna festivaalien ohjelmistossa oli lukuisia elokuvia myös Euroopasta, ja yksi elokuva jopa niinkin läheltä kuin naapurimaastamme Ruotsista.

IFFIn avajaisia oli juontamassa Akshay Kumar, ja avajaisia olivat juhlistamassa myös upeat näyttelijät Irrfan Khan ja Tabu, jotka pääosittavat juuri ensi-iltansa saanutta ja IFFI-festivaalin avannutta elokuvaa Life Of Pi.
Tunnetuista intialaisen elokuvan näyttelijöistä myös Abhay Deol kunnioitti festivaalia läsnäolollaan yhtenä festivaalipäivistä.

Sää Goassa oli hiostavan kuuma ja kostea koko festivaalien ajan: Kuin tehty ilmastoidussa elokuvateatterissa istumista varten.

Jäin miettimään, milloinkohan saamme nähdä suomalaisen elokuvan Intian kansainvälisellä elokuvafestivaalilla? Ja millainen elokuva se olisi?

Itse toin muutama vuosi takaperin Intiaan lahjaksi Aki Kaurismäen ohjaaman elokuvan, antaen sen lahjaksi elokuvafestivaaleja kiertäneelle vanhalle intialaisille ystävälleni.
Kyseisen elokuvan nähtyään hän lähes järkyttyi siitä, millaisissa oloissa suomalaiset Helsingissä elävät.
Sen koommin en olekaan sitten suomalaista elokuvaa Intiassa promotoinut. Suomalaista maisemaa kyllä.
Valokuvia Intiasta ja Suomesta - Enemmän kuin kaksituhatta sanaa

Enemmän kuin kaksituhatta sanaa - More than two thousand words - on työnimi valokuvaprojektille,
joka vertailee keskenään näennäisen samoja asioita kahden täysin eri kulttuurin välillä.
Tämän projektin pääosaan ovat Indivuen sivustolla valikoituineet visuaalisesti hurmaavat valtiot Suomi ja Intia.

Esimerkkeinä Suomea ja Intiaa käsittelevistä valokuvista ovat seuraavat kuvat alla. Otsikot toimivat linkkeinä itse kuviin:Suomalainen pelto -kuvassa keskisuomalainen peltomaisema hohtaa loppukesästä kullankeltaisena, kun auringonsäteet osuvat poutapilvien lomasta siihen. Kaukana horisontissa näkyy tummanvihreää metsää, jota pakoon ei Suomessa pääse muutoin kuin suurissa kaupungeissa.

Intialainen pelto –kuva on otettu keskeltä Intian länsirannikkoa ja kuvassa etualalla näkyy vilja- tai riisipeltoa jonka takana kohoaa suuri vihreä kukkula. Kauempana horisontissa näkyy pilviin asti kohoavia vuoria ja kuvassa näkyy poikkeuksellisen paljon pilviä intialaiseksi aurinkoiseksi talvimaisemaksi, koska kyseessä lienevät tuloillaan olevat sadepilvet. Pellon oikeassa reunassa näkyy puhveleita laiduntamassa ja kyseiset valkoiset linnut ovat tuttu näky pelloilla laiduntavien puhveleiden kanssa.
Oheiset kuvat kertovat, kuinka suomalainen porkkana on paljon intialaista vaaleampi ja kellertävämpi. Intialainen porkkana on paljon suomalaista tummempi ja lähes punainen. Porkkanoissa on myös makueroja, mikä selittää sen, miksi Intiassa valmistettu porkkanahalwa on niin paljon parempaa kuin suomalaisista porkkanoista valmistettu porkkanahalwa. Suomesta kyseisiä punertavia porkkanoita saattaa löytää etnisistä ruokakaupoista. 
Suomalainen maito on kuvassa pakattuna litran tölkkiin, niinkuin olemme Suomessa tottuneet pienestäpitäen maidon kaupasta ostamaan.

Intialainen maito on puolestaan pakattuna pussiin, josta se pitää vielä avaamisen jälkeen kiehauttaa ennen käyttöä, ja vaikkakin tämä kiehauttaminen lienee se tavanomaisin käytäntö Intiassa, voi Intiassa maitoa ostaa myös pahvitölkeissä. Ei kuitenkaan laktoosittomana tai vähälaktoosisena.Kuvaparissa länsimaista kukkaa edustaa suomalainen valkoinen viljelty päivänkakkara ja itämaista kukkaa edustaa Intian länsirannikolla tavanomainen intialainen valkoinen pensaskukka.
Mielenkiintoisena sivuseikkana mainittakoon, ettei ole montaakaan kukkaa, joka eläisi ja menestyisi yhtälailla molemmissa maissa. Yksi sellainen kerrotaan kuitenkin myöhemmin tässä artikkelissa.Kuvassa intialainen hevonen on lounastauolla ja syö tienlaidassa ateriaansa suoraan viljasäkistä samanaikaisesti, kun työhevosen ja kärryn nuori kuljettaja odottaa hevostaan ja loikoilee kärryn kyydissä katsoen ihmetellen tuntematonta kuvaajaa.
Suomalainen hevonen omassa kuvassaan käyskentelee suomalaisella niityllä lajitoverinsa kanssa ja viettää päivänsä ruohoa maasta rouskuttaen. Silloin, kun se joutuu töihin, se toimii terapiahevosena ja antaa kuntoutuvien lasten ratsastaa itsellään.

  


Suomalainen kalasoppa –valokuvassa on lohesta ja perunoista tehty kalakeitto kermaliemessä, ja keitto on koristeltu tuoreella tillillä.
Intialainen kalasoppa –valokuvassa on oikeammin kyse intialaisittain maustetusta Fish Curry –kalakastikkeesta, joka tarjoillaan pientä keittokulhoa muistuttavasta astiasta, mutta kaadetaankin lautaselle keitetyn basmatiriisin päälle ja syödään riisin kera lusikalla.
Makutestissä molemmat kuvien kala-aterioista olivat maultaan viiden tähden arvoisia.Kerjäläinen Suomessa – niin, tätä nykyä kerjäläisiä näkee myös Suomessa. He näyttävät terveiltä ja istuvat suht eleettömästi ja ilmeettömästi kaduilla pitkiä aikoja kolikkopurkki edessään. Kipeimmät heistä eivät varmasti kaduille kykenisi.

Kerjäläinen Intiassa –valokuvassa on puolestaan sairauden rampauttama mies istumassa ilman sormia ja jalkaterä paketissa kadun varren portaikossa. Kerjäläinen hymyilee ohikulkijoille jo ennen kuin on saanut lanttiakaan.   Kyseisissä valokuvissa suomalainen rautatie ja intialainen rautatie ovat puitteet, ajoneuvot ja nopeus suurinpiirtein samat. Ainoastaan valoisuus vaihtelee johtuen päivän ajankohdasta. Sekä kameran aukosta ja suljinajasta.Molemmissa valokuvissa näkyvät auringonlasku ja meri Suomessa ja Intiassa ja ero on tuskin silminnähtävä.On ainakin yksi valkoinen kukka, joka näyttää menestyvän samannäköisenä niin Suomessa kuin Intiassa ja tuo kukka on lumpeenkukka.Ensimmäisessä valokuvassa intialainen halwa on valmistettu itse kotona Intiassa kaupasta ostetuista aineksista.

Toisessa valokuvassa halwa Suomessa on suomalaisen Hare Krishna –liikkeen jäsenten katukeittiössä myymää ja ilmeisesti myös Suomessa tekemää halwaa.

Makutestissä voiton vei kotona itsetehty halwa.
Ensimmäisessä valokuvassa on Intiassa kotona itse perunasta valmistettu aloo patty ja toisessa valokuvassa on Suomessa kaupasta puolivalmiina ostettu ja uunissa kypsennetty röstiperuna.
Vaikka ruokien ulkomuoto ja pääaines ovat täysin samat, vei makutestissä voiton jälleen alusta loppuun itsetehty ruoka, joka tässä tapauksessa oli röstiperunaa mausteikkaampi aloo patty.Valokuvassa suomalainen puisto on maisema täysin autio ja vehreä ja valokuvassa intialainen puisto on maisema ihmisten kansoittama ja irtoroskiakin näkyy maassa kuin suomalaisten festareiden jäljiltä konsanaan.
Tämä valokuvavertaus on huono ja ontuva jo senkin vuoksi, ettei valokuvan suomalaiseksi puistoksi valittu esimerkiksi Helsingin Kaivopuistoa vappuna.


Tässä valokuvaprojektissa on ollut käytössä yksi kuvaaja mutta useampi kamera ja linssi. Voit tiedustella kameroiden ja linssien valmistajia. Yksityisviestillä.


Lisää projektiin liittyviä valokuvia löydät Indivuen sivustolta mm. otsakkeen Demo Exhibition alta.

Mindfulness? -kortit loppuunmyyty!


Indivue-blogisivulla mainostetut Mindfulness? -taidepostikortit on loppuunmyyty Kiasman Rosebud-kaupasta Helsingistä.

Seuraavaa painosta odotellessa voit esim. tutustua sarjan muihin luonnoksiin tässä INDIVUE-blogissa.

Löydät myös mieltälämmittävät korttisi jouluksi 2012 samasta Rosebud-kaupasta!


Jab Tak Hai Jaan Helsingissä

Kirjoitin alkuvuodesta intialaisista elokuvista, joiden ilmestymistä tänä vuonna 2012 erityisesti odotin. Yhdellä niistä ei vielä tuolloin ollut nimeä. Tiesimme vain, että kyseessä tulisi olemaan Shahrukh Khanin ja Katrina Kaifin ensikohtaaminen valkokankaalla. Alkusyksystä 2012 tiesimme jo elokuvan nimen Jab Tak Hai Jaan, (suom. Niin kauan kuin elän), ja ensi-illan ajankohdankin, mutta sitä emme osanneet arvata, ettei ohjaaja Yash Chopra itse pääsisi näkemään viimeisen elokuvansa ensi-iltaa, kohtalokkaaksi koituneen dengue-kuumeen vuoksi.

Lähes yhtä suuri yllätys, tosin paljon iloisempi sellainen, on se, kuten huhu kertoo, että Suomessakin päästään näkemään samainen Jab Tak Hai Jaan, joka vasta toissapäivänä sai Intiassa ensi-iltansa, jo ensi viikonloppuna elokuvateatteri Orionissa Helsingissä, englanniksi tekstitettynä.
Elokuvan juoni vaikuttaa kaikkinensa mielenkiintoiselta, itseasiassa paremmalta kuin tv-mainokset antavat ymmärtää, ja yleinen arvosana elokuvalle Intiassa näyttää olevan 3,5 tähteä.
Joten käykääpä katsomassa ensi viikonloppuna, kun valkokangas hemmottelee Helsinkiläisiä!

Puhdasta vettä koululaisille Intiassa | UNICEF Suomi


Puhdas vesi on elintärkeää

Puhdas vesi on jokaisen lapsen oikeus. Unicefin tuella kouluihin rakennetaan vesipisteet ja käymälät niin Biharissa kuin Madhya Pradeshissa. Kun kouluympäristö on puhdas ja viihtyisä, lapset pysyvät terveempinä ja jaksavat opiskella.

Lisäksi Unicef kouluttaa opettajia, jotta he voisivat opastaa lapsia käsienpesussa ja muissa hygieniaan liittyvissä asioissa.


Koulu terveystiedon edistäjänä
Kouluissa lapset oppivat terveystietoa sekä saavat tarvittavan terveydenhoidon. Edistääkseen tyttöjen koulunkäyntiä Unicef rakentaa erillisiä käymälöitä ja pesutiloja tytöille ja pojille. Riittämätön vesi- ja saniteettihuolto on yksi syy siihen, että 62 prosenttia tytöistä jättää koulun kesken jo alaluokilla.

Projektin opit halutaan jakaa myös laajemmalle. Yksi projektin tavoitteista onkin saada oppi kulkemaan koulusta kotiin. Koulussa lapsia kannustetaan kertomaan oppimastaan perheilleen.

Yhteistyöllä muutokseen
Unicefin tavoitteena on, että ohjelmakouluissa toteutetut parannukset ulotettaisiin muihinkin alueiden kouluihin. Siksi koulutamme paikallisia toimijoita parantamaan kylien vesi- ja sanitaatiohuoltoa ja asennamme koulujen vesipumput, sadeveden keruujärjestelmät ja käymälät yhdessä paikallisten kanssa.

* * *

Tämä teksti oli lähes suora lainaus seuraavalta Unicefin nettisivulta, vilkaisepa:

Puhdasta vettä koululaisille Intiassa | UNICEF Suomi

Myös tämä blogiartikkeli liittyy samaiseen asiaan:
http://www.indivue.blogspot.fi/2011/09/aidin-pikku-apulainen-etsii-juomavetta.html

Matka Goaan, Intiaan, talvella 2005-2006 - synopsis
Matka Goaan koko talveksi alkoi vuonna 2005 lentäen Suomesta Helsingistä Saksan kautta Intian Mumbaihin lentoyhtiö Air India:n koneella, sillä suoria lentoyhteyksiä ei Suomen ja Intian välillä tällöin vielä ollut. Lento saapui Mumbaihin aikaisin aamulla, eikä airport pick-up, eli etukäteen varattu taksikuljetus, yllättäen toiminutkaan etukäteen varattuun budjettihotelliin. Miten nuori nainen selvisi taksikuskin järjestämästä oharista Intiassa, selviää artikkelista Terveisiä Mumbaista.

Paikka jatkolennolle Mumbaista Goaan paikallisella lentoyhtiöllä oli varattu etukäteen niin, että jäi aikaa tutustua myös Mumbaihin kera kameran. Eräässä mumbailaisessa puistossa nuoret intialaiset miehet hurmasivat vaalean eurooppalaisen naisen Bollywood-tyyliin, ja tästä hauskasta episodista kertoo blogiraportti kera valokuvien suoraan Mumbain lentokentän nettikahvilasta vuonna 2005.

Samaisella Chatrapati Shivajin lentokentällä tuli valokuvaamisen kanssa ongelmia. Mitä tapahtui ja miksi, sekä ensitunnelmat Goasta Candolimin rannalta, löytyvät oheisesta linkistä.
Seuraavasta linkistä löydät puolestaan vastauksen siihen kysymykseen, miksi lehmänlantaan astuminen tuottaa onnea, ja miten sinun tulee toimia, jos sellainen vahinko tapahtuu. 

Goan pääkaupungissa Panjimissa järjestetään vuosittain kansainvälinen elokuvafestivaali IFFI, ja kyseisen International Film Festival of India -festivaalin avajaisista kertoo oheinen blogiartikkeli, joka käsittelee myös mm. matkaa tunnetulle Arambolin puulle Pohjois-Goassa, sekä mitä tästä reissusta seurasi.

Muutama havainto siitä, miten Suomi ja suomalaisuus näkyivät Goassa talvella 2005 – 2006, kirjattiin myös ylös.

Se, kuinka kylmiä talvi ja joulukuu Goassa tosiasiassa ovat, selviää Indivuen artikkelista, jossa kerrotaan, kuinka lunta oli satanut Intian Goaan.
Joulun ja uudenvuoden vietosta Goassa kertoo puolestaan artikkeli otsakkeella Tunnelma katossa ja kattona vain taivas.

Intialaista maitoa, lehmää ja puhveliakin on hehkutettu. Milloin, miksi ja ketä varten, siitä voit lukea artikkelissa, joka mainostaa ihmeparantumista.
Taiteilija löysi työhuoneen ja itki ilosta – mutta minkä ihmeen vuoksi - sen kertoo tämä artikkeli taivaanrannanmaalarin paratiisista.
Ayurvedaa ja ayurvedistä krapulalääkettä on myös testattu, ja kyseisen testin tuloksista voit lukea artikkelissa No more hangovers - Ei enää krapuloita rattaisiin

Roomalais-katolisia häitä käsiteltiin roomalais-katolisista polttareista kertovassa artikkelissa otsikolla Roomalais-katoliset häät Goassa.
Malarianestolääkkeiden tarpeellisuuteen tai tarpeettomuuteenkin löytyi helmikuussa 2006 kokemusperäinen vastaus artikkelista Ilmoja pitelee. Voit lukea artikkelin oheisesta linkistä, vaikkakaan tuolla tiedolla ei ole tänä päivänä juurikaan merkitystä. Suosittelen seuraamaan ajankohtaista tietoa esimerkiksi WHO:n sivuilta, jos aiot matkustaa Pohjois-Goaan tai Panjimiin

Täysikuubileetkin on käsitelty Indivuessa, blogiartikkelissa Full Moon Party - Täysikuubileet, ja 
Miramar Beachia ja Goan Viva Carnival -karnevaaleja on myös sivuttu ohimennen, sen verran kuin silloiset nettiyhteydet ja -nopeudet antoivat myöden.
Vuonna 2006 nimittäin yhden valokuvan lähettämiseen nettiin saattoi Intiassa mennä vähintään puoli tuntia, ja tästä johtuu blogin kuvien ja tekstien silloinen vähäinen määrä. Maksulliset nettikahvilat olivat useimmiten ilmastoidut tarjoten mukavaa vaihtelua trooppiselle kuumuudelle, minkä vuoksi niissä kyllä saattoi istuakin pidempään vihoittelevien nettinopeuksien kera.
Tärkeät pienet raportit intialaisesta autokoulusta ja Holin vietosta Goassa onnistui blogata maaliskuussa 2006.

Minkälaiset olivatkaan sitten tunnelmat keväällä Intiassa ennen paluuta takaisin Suomeen, sen kertoo oheinen blogipäivitys Mumbain nettikahvilasta, ja se, paljonko väriä matkustajaan oli puolessa vuodessa tarttunut ynnä mikä mukava yllätys Suomessa maailmanmatkaajaa odotti, selviävät myös oheisista linkeistä.

Goan matkan jälkiviisaudet voi ja kannattaa lopuksi lukea blogiartikkelista nimeltä Toivo parasta ja varaudu pahimpaan.


Tutustu myös Goan Matkaopukseen, jonka tekemiseen tätäkin reissua on käytetty!Tuhansittain hotelleja buukattavaksi ympäri maailman

Löysin sivuiltani mainoksen sponsorilinkin takaa mielenkiintoiset booking.comin sivut, jotka tarjoavat ympäri maailman yli 247000 hotellin huoneita varattavaksi itsenäiselle matkailijalle.
Tarkistin New Delhin ja Pariisin hotellitarjonnan, ja se vaikutti kiitettävältä. Hotellien kuvauksien lisäksi sivuilta löytyi paljon tietoa mm. kyseisten kaupunkien turistinähtävyyksistä. Kielivaihtoehtojakin asioimiseen löytyi kymmenittäin.
Hotellia pystyt kyseisillä sivuilla hakemaan jopa jonkin tietyn maamerkin läheltä, kuten esim. Delhistä voit valita maamerkiksi esim. New Delhin keskustan suositun ostosalueen Connaught Placen, jolloin hakukone hakee sinulle suositeltavia hotelleja juuri Connaught Placen läheltä, ja vähintään 3,5 tähden luokituksella.

Jollei matkakuumetta vielä ole, niin se iskee kyllä viimeistään näitä booking.comin hotellisivuja selatessa.

Intian keittiöt ovat juhlaa aisteille

Blogisivuillani esiintyvät sponsorilinkit ovat alkaneet houkuttelemaan tutustumaan niihin tarkemmin.
Ensimmäinen päivän sponsorilinkki mainostaa, kuinka Intian keittiöt ovat juhlaa aisteille.
Koska olen täysin samaa mieltä, päätin tutustua linkkiin tarkemmin, ja löysin Kitchens of Indian valmiiksitehtyjä Indian Masala Mixejä ynnä muita intialaisia aterioita kotiinkuljetettuina myyvän yrityksen. Herkullinen ajatus, mutta valitettavasti tämä cyber-keittiöpalvelu toimii vain Intiassa!
Olisi kyllä mainiota, jos ainakin Helsingissä olisi terveellisiä ja maukkaita ruokia huokeasti kotiinkuljettava yritys.
Itse olisin sen varmaan jo koittanut perustaa, jos aikaa ja pääomaa löytyisi.

Kahdeksas blogivuosi pyörähtää käyntin


”I’m going to India next week”.
Näillä sanoin alkoi tämä blogi seitsemän vuotta sitten.

Lähtöä en ole katunut. Koskaan.

Entä mitä tästä Intiaan lähdöstä sitten seurasi?
Siitä voit lukea mm. tässä Indivue-blogissa, joka pyörii siis nyt jo kahdeksatta vuotta, kaksikielisenä, bittiavaruudessa Googlen armoilla.  

Saatat ehkä ihmetellä, miksi yhä kirjoitan.
Olen miettinyt samaa, enkä löydä parempaa selitystä, kuin halun rikastaa suomalaistakin kulttuuria, suomalaistakin ymmärrystä, omaani ja toisten.
Kirjoittaminen lienee parhaimmassa tapauksessa kuin joogaa itselle. Sanataidetta. Blogijoogaa.

Entä miksi yhä valokuvaan?
Siksi, koska olen valokuvannut lähes aina, muistaakseni sen kauneuden,
mitä olen nähnyt, ja kertoakseni siitä.

Mitä taas maalaamiseen tulee, niin etsin yhä työhuonetta,
kun kahdeksas blogivuosi pyörähtää käyntiin.

Indivue on muuten tätä nykyä myös Facebookissa,
ensisijaisesti kuitenkin web-osoitteessa www.indivue.blogspot.com.
Tervetuloa mukaan ja kiitos kaikille kommenteista vuosien varrella! 

Kaikki Goan uimarannat ja rantalinnakkeetKaikki Goan uimarannat ja rantalinnakkeetIntian Pohjois-Goassa, Goan ja Maharastran osavaltioiden rajalla, sijaitsee korkea kukkula, jonka laelle on rakennettu linnoitus nimeltään Tiracol Fort.  Tällä samaisella kukkulalla sanotaan sijaitsevan myös erään hyväntasoisen hotellin. 
Pieni, matala ja kapea joki erottaa kyseisen kukkulan Querimin rannasta, joka on Goan uimarannoista pohjoisin. Querim Beachilla näkyi vain pari pientä beachshackia noin muutama vuosi sitten, eikä siellä ollut liikennettä juuri lainkaan. Tämä rauhalliselta vaikuttanut ranta tunnetaan myös nimellä Kerim Beach.Querim Beach, Goa, Intia


Kerim Beachia seuraava varsinainen uimaranta lähdettäessä alaspäin kohti etelää on Arambolin ranta, joka tunnetaan erityisesti länsimaisten hippien asuttamana turistirantana. Rannan palvelut eivät olleet kummoiset 2000-luvulla, mutta ne sopivat kuitenkin vaatimattomalle hipille. Kyseiseltä Arambol Beachilta löytyi runsaasti rantashack-ravintoloita, livemusiikkia, jonglöörausta ja peace-henkeä. Querim Beachin ja Arambolin rannan välissä sijaitsevat maantieteellisesti myös Kalacha Beach ja Harmal Beach.

Arambol Beachia seuraa Mandrem Beach, joka tunnetaan erityisesti kilpikonnien pesimäalueena. Jo tämänkin vuoksi on aiheellisia melurajoituksia asetettu turistien lomailulle – rannalla ei siis esiinny kovaäänistä musiikkia öisin.

Mandrem Beachia seuraa kaunis ja rauhallinen Ashvem Beach, jota puolestaan seuraa Morjim Beach - Morjim Beachista on rauhallisuus kaukana, mikäli kuulopuheisiin on uskominen, sillä Morjim Beachilla järjestetään paljon bileitä. Rantaa kutsutaan myös pikku Moskovaksi sen vuoksi, että venäläiset turistit ovat valloittaneet kyseisen rannan.

Morjimin rannan ja Vagatorin rannan välissä sijaitsee korkea kukkula, jonka päälle on rakennettu Fort Chapora -niminen linnake. Kyseinen Chaporan linnoitus on Goan aikoinaan valloittaneiden portugalilaisten aikaansaannoksia. 


Little Vagator Beach, Goa, Intia


Little Vagator Beach on pieni kalliokivien eristämä rauhallinen ranta ennen suurta ja jylhää Vagatorin rantaa. Vagator Beachin jälkeen, mentäessä etelään päin, sijaitsee toisella puolella kukkulaa Anjunan ranta. Kyseinen Anjunan ranta on virallinen Anjuna Beach, jolle bussit Mapusan kylästä kulkevat. Anjunan ranta ei sovellu uimiseen, mutta varpaiden kasteluun kyllä - sen rantahiekka on erittäin mukavaa paljaille jalkapohjille.  Rannan tuntumassa sijaitsee myös legendaarinen ja monella tapaa maineikas rantabaari.


Anjuna Flea Market Beach, Goa, Intia


Anjunan rantaa seuraavan kukkulan takaa löytyykin sitten kuuluisa  Anjuna Flea Market Beach, joka on paljolti suurten tummien kivien hallitsema ranta. Usea hippihenkinen beachshack-ravintola ja -baari koristaa sitä ainakin turistikauden aikaan, marraskuusta maaliskuuhun, ja eritoten keskiviikkoisin, kun virallinen Anjuna Flea Market järjestetään, käy rannalla kuhina. Muina viikonpäivinä on tällä kuuluisalla hippirannalla leppoisampaa. Mitä taasen Goa trancen ja loungemusiikin tahdittaman upean auringonlaskun jälkeen ja pimeän tultua tuolla kyseisellä rannalla tapahtuu - sitä en tiedä, enkä tiedä, tietävätkö kaikki lainvalvojatkaan, sillä surullisiakin tarinoita ja sekoiluja on joskus kuultu ja nähty.


Baga Beach, Goa, Intia
Baga Beach, Goa, Intia


Anjunasta eteläänpäin mentäessä, jälleen suuren kukkulan takana, sijaitsee Pohjois-Goan bilemekka, Baga Beach. Baga Beachille rakentuu monta mainiota rantashack-ravintolaa vieri viereen talvikauden ajaksi. Lisäksi rannalle vievän tien varrella sijaitsevat kuuluisat goalaiset tanssiravintolat Mambo’s ja Tito’s, jotka lienevät auki ympäri vuoden.

Bagaa seuraa  Calangute Beach, joka on kävijämäärältään Goan rantojen kuningas, sillä kuhinaa ja ihmisiä riittää ympäri vuoden enemmän tai vähemmän. Calangutea seuraa kahta edeltävää rantaa rauhallisempi Candolim Beach, joka tunnetaan tätänykyä myös kolmipäiväisestä SunBurn Goa -festivalista, jota on alettu järjestämään joulukuisin.

Candolimin jälkeen, viimeisenä rantana ennen Fort Aquadan linnaketta, sijaitsee Sinquerim Beach, jossa viihtyvät etupäässä rikkaammat turistit. Fort Aquadan muurin toisella puolella on myös pienenpieni privaatti ranta, Fort Aquada Beach, joka kuulunee viereiselle neljän tai viiden tähden hotellille.


Kaikki Pohjois-Goan rannat Sinquerimista Bagaan


Coco Beach on pieni, suurelle osalle turisteja tuntematon ja eritoten paikallisten kalastajien kansoittama ranta matkan varrella Candolimista Goan pääkaupunkiin Panjimiin. Kalastajaveneiden ja verkkojen lisäksi Coco Beachilta löytyi jopa luksustelttamajoitustakin turisteille ainakin muutama vuosi sitten. Luksusta teltoissa oli mm. pieni tuuletin niiden sisäpuolella. Coco Beachin kanssa samalla Mandovijoen rannalla sijaitsee Kegdole Beach niminen rantasuikale.

Pohjois-Goasta pääkaupunkiin Panajiin saavutaan suurta siltaa pitkin ja heti oikealla Mandovijoen varrella näkyy ravintola- ja casinolaivojen reunustamaa rantaa, joka viettää lopulta kohti Miramar Beachia, joka on eritoten paikallisten kaupunkilaisten suosima ranta. Miramar Beachilla ei ole beachshackeja, mutta lasten leikkipuisto sieltä kyllä löytyy. Lisäksi lähempänä Dona Paulaa, Mandovijoen varrella myöskin, järjestetään vuosittainen Intian kansainvälinen elokuvafestivaali International Film Festival of India, IFFI. Mandovijoen varrella sijaitsee vielä Caranzalem beach - ranta, joka soveltuu kävelyretkiin, ja rantaviiva päättyy Dona Paula Beachiin, joka on saanut nimensä siellä sijaitsevasta nähtävyydestä, Dona Paulan patsaasta.

Vainguinim Beach, Odxel Beach, Bambolim Beach ja Siridao Beach sijaitsevat myös Panjimissa, ja näistä rannoista mm. Bambolim Beachilla sijaitsee kalliita hotelleja, joihin esimerkiksi Bollywood-tähdet majoittuvat. Saat lisätietoa Bollywoodista teoksesta Matkaopus Bollywoodiin.

Panjimin jälkeen, keskelle Goaa, sijoittuu Vasco Da Gaman kaupunki, jota lähellä sijaitsee Goan kansainvälinen lentokenttä Dabolim Airport. Suht lähellä lentokenttää sijaitsee myös Bogmalo Beach, joka on kompakti kukkuloiden eristämä ranta, jolle on rakennettu pari beachshackia sekä viiden tähden hotelli.

Myös Vasco Da Gaman liepeillä, hieman piilossa tosin, sijaitsee vehreä Japanese Garden Beach, joka ei ole niinkään turistiranta, mutta sen viereisen korkean kukkulan tarjoaman upean näkymän vuoksi on paikka kyllä käymisen arvoinen. Japanese Garden Beach -rannalla itsessään sijaitsee vain hindutemppeli.
Japanese Garden Beachin ja Bogmalo Beachin välissä sijaitsevat myös pienet Baina Beach, Hansa Beach ja Bimbel Beach, jotka eivät ole merkittäviä turistinähtävyyksiä.Hollant Beach, Goa, Intia


Etelä-Goan pitkän rantaviivan aloittaa Hollant Beach, jota seuraavat Velsao Beach ja Cansaulim Beach. Nuo rannat ovat pääosin paikallisten kalastajien käytössä, mutta myös erinäisiä luksushotelleja ja niiden asiakkaita näkyy Velsaossa ja Cansaulimissa.

Velsaon ja Cansaulimin rantoja seuraavalla kauniilla Arossim Beachilla viihtyvät pääosin Arossimin rannalla sijaitsevan luksushotelli Park Hyattin asiakkaat.

Arossimin rantaa seuraa Utorda Beach ja sen jälkeen etelään päin mentäessä sijaitsee Majorda Beach. Majorda Beach on siisti usean rantaravintolan ja beach shackin kansoittama turistiranta, jolla näkee myös muutakin aktiviteettia kuin aurinkovuoteita. Vesiskootterit laskuvarjoineen ovat nimittäin tavanomainen näky lomakauden aikaan niin Majorda Beachilla kuin etelämpänä Colva Beachilla.

Majorda Beachin lähes kyljessä sijaitsee pieni ja rauhallisempi Gonsua Beach
Gonsua Beachin jälkeen, jatkettaessa matkaa kohti etelää, putkahtaa puiden lomasta yksi beach shack siisteine aurinkovuoteineen. Tämä rauhallinen ja hiljainen rantaparatiisi sijaitsee Sunset Beachilla.

Betalbatim Beach seuraa Sunset Beachia matkalla kohti Etelä-Goan turistirikkainta rantaa Colva Beachia. Betalbatimin rannalla sijaitsee muutama kohtuullisen hyvätasoinen beachshack ja venäjänkielinen turisti on siellä lähes kuin kotonaan, ilman kielivaikeuksia.

Colva Beach on Etelä-Goan kuningatarranta. Siellä viihtyvät eritoten intialaiset turistit, perheet, ja rannalle on järjestetty paljon oheisohjelmaa ja turistiaktiviteettia, kuten vesimoottoriurheilua, kaupustelua, ravintoloita jne. Rannan tuntumassa sijaitsee myös useita ravintoloita, kauppakojuja, sekä taksi- ja bussipysäkit. Colva Beachilta on suora bussiyhteys mm. Etelä-Goan pääkaupunkiin Margaoon.


Colva Beach, Goa, Intia


Colva Beachilta matka jatkuu Etelä-Goan rantaviivaa seuraten pienen Sernabatim Beachin kautta Benaulim Beachille, joka muuttuu turistikautena ennen niin vaatimattoman rauhallisesta rannasta nykyisen vilkkaaksi ja usean beachshackin  varaamaksi uimarannaksi, jota kuitenkin uskaltaa vielä jopa lapsiperheille suositella.

Benaulim Beachia seuraa kaunis ja hiljainen Varca Beach, jonka jälkeen tulevat yhtä lailla hiljaiset Fatrade Beach ja Zalor Beach, joilla harvakseltaan sijaitsee jokunen beach shack aurinkovuoteineen.

Google Maps sanoo Zalor Beachin jälkeen sijaitsevan Carmona Beachin, mutta tämä on vahvistamaton tieto, sillä Carmona on lähellä rantaa sijaitsevan kylän nimi ja Zalor Beachin ja Cavelossim Beachin välisellä ranta-alueella sijaitsevalla rannalla ei ole beach shackia edes talvella turistikauden aikaan, sillä koko ranta-alue kuuluu Intian armeijalle.

Cavelossim Beachilla sijaitsee puolestaan usea rikkaamman luokan makuun rakennettu rantaravintola, sekä mm. kuuluisa Leela-hotelli ja sen vartioitu ranta, jossa myös Bollywoodtähtien tiedetään viihtyvän.

Viimeisenä, ennen korkeita vehreitä kukkuloita ja paikallisten kalastajien kansoittamaa joenpoukamaa, sijaitsee hiljainen Mobor Beach, jolla on yksi tai kaksi vaatimatonta rantaravintolaa ainakin joskus seissyt. Ranta sopii mainiosti hälinää kaihtaville.
Joenpoukamaa reunustaa myös Betul Beach.


Cavelossim Beach, Goa, IntiaBetul Beachin ja pitkän ajomatkan jälkeen on vuorossa Canaguinim Beach. Sen jälkeen tuleva Cabo de Rama Beach on nähtävissä myös Cabo De Rama Fort -linnoituksesta, joka puolestaan on näkymiltään ja maisemiltaan upea, maantieteellisesti hieman eristyksissä oleva, korkean kukkulan laella sijaitseva nähtävyys.

Cabo de Raman kukkulan jälkeen alkaa Goan eteläisin rantaviiva, jolla sijaitsee järjestyksessä ensimmäisenä Cola Beach
Cola Beach on pieni ja upea ranta, jolla sijaitsee myös lagooni, mutta tämä rantaparatiisi on vaikeiden kulkuyhteyksien päässä.

Cola Beachia seuraa puolestaan kaunis ja rauhallinen Agonda Beach, jossa on tarjolla majoitusta hyväntasoisissa bambumajoissa. Se on itse asiassa paljonkin rauhallisempi kuin sitä seuraava Etelä-Goan turistimekka Palolem Beach, joka on turistikauden aikaan täynnänsä ohjelmaa, rantashack-ravintoloita ja beach hut -majoitusta, myyntikojuja sekä länsimaisia turisteja.

Agonda Beachin ja Palolem Beachin välissä sijaitsee myös Butterfly Beach, joka on luonnonvarainen ranta, jolle pääsee vain veneellä.


Palolem Beach, Goa, Intia


Palolemia seuraa joukko pieniä rauhallisia rantoja -
Niistä ensimmäisenä tulee Colomb Beach, joka on kävely- ja näköetäisyyden päässä Patnem Beachista, jolla sijaitsee useampi rantaravintola sekä myös uimavalvoja. Majoitusta löytyy rannan tuntumasta.

Patnem Beachin jälkeen seuraa Raj Baga Beach, jolla sijaitsee yksi luksushotelli ja Raj Baga Beachia seuraa Talpona Beach, joka näyttää äkkisältään autiolta rannalta, mutta jonka puiden suojista löytyy pari vaatimatonta kahvilaa.

Viimeisenä Etelä-Goan rannoista tulee kilpikonnille rauhoitettu  kaunis Galgibaga Beach. Ranta on lähes autio ja luonnon tilassa oleva esteettinen elämys.

Todellisuudessa, ja turismin ulkopuolella, sijaitsee Galgibaga Beachin viereisen kukkulan jälkeen, ennen Goan ja Karnatakan osavaltion rajaa vielä Polem Beach. Polem on virallisestiottaen se Goan eteläisin ranta, mutta sitä harvemmin mainostetaan.
Matka Galgibagasta Polemiin on maateitse pitkä.Nämä olivat siis kaikki Goan rannat ja rantalinnakkeet Pohjois-Goasta Etelä-Goaan sadan kilometrin matkalta.
Omasta mielestäni Goan rannat ovat parhaimmillaan ja kauneimmillaan auringon nousu- ja laskuhetkinä, sekä iltaisin täydenkuun aikaan. 

Tässä blogiartikkelissa esiintyvät paikannimet toimivat linkkeinä ja tarjoavat lisätietoa kohteistaan, 
ja niihin kannattaa ehdottomasti tutustua. 

Löydät myös lisätietoa ja lisää kuvia kaikista Goan rannoista oheisesta linkistä!
Linkkejä ja artikkelia on päivitetty 5/2019.


Katso myös lyhytvideo Goan kaikista rannoista täällä.
Lyhytvideon pelkästään Etelä-Goan rannoista löydät oheisesta linkistä.Indivuen Matkaopus Goaan on interaktiivisten matkaoppaiden edelläkävijä, jota on kirjoitettu, kuvattu ja julkaistu digitaalisesti vuodesta 2005 alkaen. Tavoitteena on ollut uniikki ja kaikenkattava opas suomenkieliselle matkalle Goaan - eli kannattaa tutustua myös siihen, sekä tilata tämä blogi ja Indivuen somekanavat, jolloin varmistaa tulevat päivitykset!