Intian inspiroimaa taidetta Suomessa vuonna 2010

Vielä pieni katsaus kuluneen vuoden 2010 mieleenpainuneisiin intialaisväritteisiin tapahtumiin Helsingissä.

Aloitan keväästä, jolloin osuin paikalle Helsingin Vuotaloon kuulemaan suomibhangra-keikkaa, joka oli piristävä yllätys. Sellaiselle keikalle voisi hyvin mennä toistamiseenkin. Shava-bändillä oli oheisohjelmistonaan suomalaista Bollywood-tanssia, joka oli suomalaisittain hieman kankeaa, vaan ehkäpä juuri siksi lienee sopi siihen tilanteeseen. Mielelläni toki näkisin myös aitoa oikeaa intialaista Bollywood-tanssiakin Suomessa joskus. Kulttuurikeskus Caisassa oli aito intialainen Kathak-tanssiesitys keväällä ja siitä jäi oikein hyvä mieli.

Patanjalin Joogasutrat ilmestyivät suomeksi vuonna 2010, mikä luonnollisesti on hatunnoston arvoinen asia. Ensimmäinen kunnon hindinkielen oppikirja ilmestyi myös, ja se vaikutti oikein toimivalta paketilta muutoin, paitsi että sen painos oli toisen luokan tavaraa ja ensimmäiset sivut irtosivat nidoksistaan alta aikayksikön! Todella harmittava esitys lähes 40 euron hintaiselta suomalaiselta kirjalta.

Ja kirjoista kun puhutaan, pääsen tässä myös kätevästi korjaamaan erään painovirheen keväällä ilmestyneestä Vegaanin kasviskeittokirjan jatko-osasta. Siihen kirjaan oli kasattu yksi sun toinenkin intialaisen ruoan inspiroima resepti, mutta virhe oli siinä, että dal tai muu ruoka oli siinä kirjassa nimetty intialaiseksi vaikka reseptissä luki ainesosana kasvisliemikuutio - tosi asiahan on, että intialaisessa ruoanlaitossahan ei käytetä koskaan kasvisliemikuutioita! Intialaisessa ruoanlaitossa käytetään vain aitoja originaaleja mausteita.
Tuo oli sen luokan asiavirhe, että se tarvitsee julkisen oikaisun ja päivittelyt.

Loppukesästä 2010 silmiin osui taidenäyttely helsinkiläisessä Ravintola Om'pussa, joka naiviudessaan pureutui asian ytimeen: näyttely oli nimeltään Valoa Intiasta.

Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaali puolestaan hemmotteli kävijöitään jopa kahdella Bollywood-leffalla:
nuo elokuvat olivat Raavan ja Luck By Chance. Ne eivät olleetkaan valintoina hassummat. Vaan olisihan niitä huikeampiakin elämyksiä ollut, ja toki noita intialaisia elokuvia näkisi mielellään Suomen teattereissa useamminkin.

Jäänkin siis mielenkiinnolla odottamaan, mitä tapahtumia uudella vuodella 2011 on meille tarjottavanaan. Ensiksi kuitenkin vuodenvaihteen ilotulitukset Goan rannalla Intiassa ja high alert.


Café Coffee Day ja intialainen cappuccino


intialainen cappucino kahvi
Intialainen cappucino 

Toisin kuin jotkut väittävät, saa Intiassa myös hyvää kahvia. Café Coffee Day siellä tarjoaa suussasulavia pikkusuolaisia sekä makeita leivonnaisia mitä mielikuvituksekkaimpien kahvien kera.

Café Coffee Day: tähtiä ruoalle ja juomalle ****, sisustukselle ja tunnelmalle, kaupungista riippuen, vähintään ***


Löydä lisää ravintola-arvosteluita oheisesta linkistä!

Intian talvea

Loma Goassa. Krikettisirkat sirittävät yöpimeässä ja katuravintola asiakkaineen on vielä äänessä. Muuten on hiljaista, satunnaisia autoja tai skoottereita lukuunottamatta.

Uusi vuosi alkaa vuorokauden kuluttua. Naapuritalon joulutähdet vilkkuvat vielä kauempana katonreunalla. Eilen tuli Slumdog Millionaires tv:stä. En pystynyt enää katsomaan sitä, sillä kyyneleet valuivat silmistäni. Delhin kokemukset ovat vielä tuoreessa muistissa.

Luin uutisista, että Suomi tulvii lunta ja pakkasta. Minua ei hirvitä se kylmyys. Tiedän, että siellä on sisällä yhtä lämmin kuin täällä on öisin. Mutta Delhissä odottaa myöhemmin +-0 astetta ilman sisälämmitystä. Kokemus, jonka mieluusti jättäisin väliinkin. Vaan mitenköhän pärjäävät ne miljoonat, joilla ei ole valinnanvaraa?

Merenrantaa Goassa alkuillasta

Kyseenalaista Helsingin Sanomien uutisointia

Alkuvuodesta mainostin ilouutisena sitä, että Helsingin Sanomat lähettää kirjeenvaihtajan Intiaan, koska tulisimme saamaan suomenkielisiä uutisia Intiasta. Maa kun on ollut suomeksisanottuna pimennossa ja suomalaisilla on mitä oudoimpia käsityksiä Intiasta ja sen ihmisistä.
Valitettavasti iloni näyttää kuitenkin olleen ennenaikainen, koskapa Helsingin Sanomat ylläpitää Iltalehti -linjaa Intia-uutisoinnissaan, kuten tuore “Viinanhimoiset elefantit tappoivat kolme ihmistä Intiassa” -otsikko osoittaa.
Lisäksi Helsingin Sanomat näyttää kaipaavan kipeästi oikolukijaa Intia-artikkeleihinsa.
Vertaa esim. uutisartikkeli 15.11. Pamela Anderssonin menemisestä Intian Big Bossiin http://www.hs.fi/viihde/artikkeli/Pamela+Anderson+Intian+Big+Brother+-taloon/1135261657306 - Hesari väitti artikkelissaan kyseisen ohjelman juontajaksi henkilöä nimeltä Samlan Khan. Big Bossiahan juontaa erittäin tunnettu näyttelijä Salman Khan, joka on pääosassa mm. Bollywoodin tämän hetken ja kenties kaikkien aikojen suosituimmassa elokuvassa Dabangg.
Bollywoodista Hesari on kirjoittanut vain 1.9.2010 seuraavasti: “Bollywoodiksi kutsuttu Intian elokuvateollisuus tekee elokuvan Jeesuksesta.”http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Intian+Bollywood+tekee+elokuvan+Jeesuksesta/1135259809102Tämäkin artikkeli sisältää väärää tietoa, sillä Intiassa puhutaan useita kieliä, ja vain Intian hindinkielistä elokuvateollisuutta, tätä maailman suurinta elokuvien tuottajaa, kutsutaan Bollywoodiksi. Intiassa on myös Tollywood, Mollywood jne. riippuen siitä, mikä on kulloisenkin osavaltion virallinen kieli.
Lokakuussa 2010 Delhi isännöi  71 valtion Kansainyhteisön kisoja, ja hesarin urheilusivuilla näin mainittavan kisoista huimat kaksi artikkelia - Ensimmäisen aiheena oli, kuinka kisakylää ei saada kuntoon ja osallistujamaiden urheilijat peruvat osallistumisiaan ja seuraavan artikkelin otsikkona oli teinipojan puhelimitse tekemä pommiuhkapila: http://www.hs.fi/urheilu/artikkeli/Pommiuhka+ja+tyhjät+katsomot+Kansainyhteisön+kisojen+riesana/1135260648445.
Uutisoidaanko esim. kaikki Finnairin ja muidenkin lentoyhtiöiden tai kauppakeskusten puhelimitse saadut pommiuhkaukset? Miksi sitten tämä oli aiheellista mainita tässä yhteydessä urheilusivuilla ja vielä huomiotaherättävästi otsikossa? Entä miksi ei sanallakaan mainittu, kuinka kaikki saatiin Delhissä kuitenkin moitteettomaan kisakuntoon, kuinka upeat kisojen avajaiset olivat, kuinka hienot Delhin Kansainyhteisöjen kisat olivat kokonaisuudessaan ja mitä niissä tapahtui? Vain maininta “Pommiuhka ja tyhjät katsomot riesana”.
Miksi ei esim. kirjoitettu, että tavallisilla intialaisilla ei ole aikaa tai intressiä istua päivät pitkät yleisurheilukisakatsomossa?
Tai sitten, kun pommi oikeasti iskee, niinkuin tänään, 7.12. Helsingin Sanomat kirjoittaa otsikon “Kymmeniä haavoittui räjähdyksessä Ganges-joen rannalla.” Onko toimittajalla ymmärrystä, miten pitkä tuo joki on?  Esimerkiksi seitsemän tunnettua kaupunkia, Haridwar, Kanpur, Allahabad, Varanasi, Ghazipur, Patna ja Kolkata sijaitsevat Ganges-joen varrella? Miksei otsikossa suoraan mainita, että räjähdys tapahtui Varanasissa? Miksi lietsoa turhaa paniikkia? http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Kymmeniä+haavoittui+räjähdyksessä+Ganges-joen+rannalla+Intiassa/1135262214950
Kirjoittiko hesari siitä, kun Barack Obama teki nelipäiväisen vierailun Intiaan? Minä en ainakaan nähnyt asiasta mainintaa, mutta muistan kyllä, kuinka hesari alkusyksystä mainosti Obaman tulevaa lastenkirjaa.
Entä onko Hesari maininnut, että EU-maa Ranskan presidentti on paraikaa nelipäiväisellä vierailulla Intiassa sekä syytä tähän vierailuun?
En ole nähnyt siitäkään mainintaa, mutta sen sijaan hesari kirjoittaa viinanhimoisista elefanteista:http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Viinanhimoiset+elefantit+tappoivat+kolme+ihmistä+Intiassa/1135262144172.
Aiemminkin, 26.11. hesari kirjoitti, kuinka “Norsu sai avun hammassärkyyn juurihoidosta Intiassa” http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Norsu+sai+avun+hammassärkyyn+juurihoidosta+Intiassa/1135261940962ja taas jokin painovirhepaholainen oli päässyt Hesarin artikkeliin, sillä artikkelissa mainittua kaupunkia Thiruvanananthapuram ei käytännössä ole olemassakaan. Intiaa tunteva ymmärtää kuitenkin kyseessä olevan Keralan osavaltion pääkaupungin Thiruvananthapuramin (tai Trivandrumin), kun taas Intiaa tuntematon ottaa asiat totena niinkuin näkee ne kirjoitetun.
Vaan jos näin paljon virheitä on pelkästään Intiauutisoinnissa, niin herää kysymys, paljonko lieneekään koko maailman uutisissa.
En tiedä tässä jutussa mainituista artikkeleista, ovatko ne päätyneet painettuun paperilehteen asti, ja jos ovat, niin miltä ne ovat siinä näyttäneet. Ehkä joku Hesarin tilaaja voisi valaista tätä asiaa? Sen satuin kuitenkin näkemään, että erään Itä-suomalaisen yliopiston dosentti Myllykankaan mielipide oli painettu Helsingin Sanomien paperiversion mielipidesivulle ja tässä mielipiteessä hän perustelematta tuomitsi mm. Intiasta lähtöisin olevat ayurvedan ja naurujoogan humpuukiksi sekä niiden opetuksen eräässä suomalaisessa opinahjossa. Tätä lehteen painettua mielipidettä ei ollut Helsingin Sanomien mielipidesivuilla internetissä, joten siihen ei päässyt vastaamaan ehdottamalla, josko tämä kyseinen dosentti olisi halukas menemään satojen miljoonien intialaisten eteen pitämään luennon siitä, miksi ja millä perusteella ayurveda ja naurujooga ovat hänen mielestään humpuukia. Jos joku vastasi hänelle mielipidepalstalla, lukisin mielelläni vastineen.
Yhteenvetona kuitenkin se, että Helsingin Sanomat on mielestäni tänäkin vuonna uutisoinnillaan huomattavasti väheksynyt erästä maapallon mahtavinta kolkkaa. Tekstien laadussa ja uutisten aiheessa ja määrässä on parantamisen varaa. Onko tämän Helsingin Sanomien näennäisen ylimielisyyden tarkoitus ollut herättää keskustelua? Se ei ole ainakaan onnistunut, sillä kommentteja ei juurikaan ole ollut. Vai onko kyseessä ollut toimittajan ajan- tahi paremman tiedon puute? Joka tapauksessa voi suositella Helsingin Sanomia palkkaamaan osaavan oikolukijan, sekä tarjoamaan sivistynyttä ja parempaa uutisointia Intiasta myös internetissä.
Helsingin Sanomien paperilehdessä on ollut tapana pahoitella ja korjata jälkeenpäin, jos jonkun nimi tai jokin uutinen on ollut kirjoitettuna väärin. Miten lienee internet-uutisoinnin kanssa? Salman Khan, Bollywood, Thiruvananthapuram?

DABANGG - Bollywood, 2010 - Fearless; Leffa-arvio

Dabangg on söpö Bollywood komedia. Näyttelijä Salman Khanin elokuvien parhaimmistoa. 

Dabangg-elokuvan musiikki jyrää sinut viidellä tähdellä, 5/5.  *****Dabangg traileri ja elokuva löytyvät iTunes-palvelusta:Päivitys 4/2018: Nyt voit kuunnella lähes kaikkien Indivuessakin arvosteltujen Bollywood-elokuvien-soundtrackit Apple Music -palvelussa - Aloita vaikkapa tästä hauskasta elokuvasta Dabangg!

Tämä artikkeli on osa Indivuen Matkaopusta Bollywoodiin.


Löydät kaikki Salman Khan -elokuvat täältä!

Luck By Chance - Bollywood, 2009; Leffa-arvio

Otteessaanpitävä todentuntuinen kuvaus siitä, mitä tapahtuu Bollywoodin, eli Intian hindinkielisen filmiteollisuuden kulisseissa. 

Zoya Akhtarin ohjaama Luck By Chance saa neljä tähteä viidestä. ****


Luck By Chance -elokuva löytyy iTunes-palvelusta:Tutustu myös teokseen Matkaopus Bollywoodiin!

Viisivuotias weblog

Tämä blogi täytti viime kuussa viisi vuotta,
ja se oli oiva hetki siirtää bloggaus toiseen osoitteeseen!
Sivut siirtyvät ja päivittyvät wordpressiin pikku hiljaa, ajan kanssa.

Raavan - Bollywood, 2010; Leffa-arvio

Tuli vietettyä virkistävä ja harvinainen iltapäivä suomalaisessa elokuvateatterissa, kun tämänvuotisen Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalin ohjelmistossa nähtiin intialainen elokuva Raavan. 

Raavan:in pääosassa nähtiin Aishwarya Rai ja Abhishek Bachchan. 
Elokuva ei ollut ihan tavanomaista Bollywoodia ja sai kolme ja puoli tähteä viidestä. ***½ 
Road, Movie - Bollywood, 2009; Elokuva-arvio

Jos saat käsiisi Dev Benegalin leffan Road, movie, niin suosittelen ehdottomasti katsomaan!
Siinä on tuore viiden tähden Bollywood-leffa ( jonka kesto länsimaisittain vain puolitoista tuntia ).

Toivotaan, että tämä Abhay Deolin tähdittämä Road, movie ilmaantuu esim. Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestareille Helsinkiin - Sodankylää kun saataneen odotella.
Ja toivotaan myös, että tämä elokuva tulee jonain päivänä Suomen televisiosta. 

Road, movie, saa viisi tähteä viidestä. *****


Road, movie -traileri

Päivitys 4/2018: Nyt voit kuunnella lähes kaikki Indivuessakin arvosteltujen Bollywood-elokuvien-soundtrackit Apple Music -palvelussa - Aloita vaikkapa tästä hienosta elokuvasta Road, movie!

Kävikö Maailma Kylässä?

Kuka lienee suomentanut Helsingissä tapahtuvan World Village Festival:in nimen?

Kävikö taas maailma kylässä vai olisiko maailma jo tullut jäädäkseen maailmakylään nimeltä Helsinki?

Vaihda Vapaa-ajattelijasi Kama-Sutraan ja mieti itse!

Tämän artikkelin otsikko on vastakommentti Vapaa-ajattelijat r.y:n jäsenille sekä heidän kannattajilleen,
jotka aikovat osallistua ensi viikonloppuna heidän järjestämäänsä tempaukseen "Vaihda raamattusi pornoon".Tämä heidän Hustler- ja Jallu -lehden sponsoroimana tarjoamansa porno ei ole millään muotoa heidän väittämänsä ja mainostamansa "tervehenkinen vaihtoehto uskonnolliselle kirjallisuudelle".
Porno on bisnestä, teollisuutta, hyväksikäyttöä ja huume.
Porno on ihmisen esineellistämistä ja hyväksikäyttöä - ei siis ollenkaan sama asia kuin terveelliset seksi ja erotiikka.

Jo antiikin filosofit suosittelivat kultaista keskitietä ääripäiden sijaan.
Ja idän filosofit ennen heitä. -
Vaihda siis Vapaa-ajattelijasi Kama-Sutraan ja mieti itse!

"Helsingin Sanomat lähettää kirjeenvaihtajan Intiaan"

"23.4.2010 9:57
Helsingin Sanomat perustaa uuden, niin kutsutun liikkuvan kirjeenvaihtajuuden. Se lähettää toimittajan vuodeksi kerrallaan alueelle, joka on valittu kulloinkin painopisteeksi.
Ensimmäinen painopiste on Intia ja asemapaikkana Delhi. Kirjeenvaihtajuus käynnistyy ensi syksynä.
'Delhin valinta tuntui luontevalta. Intia on jäänyt uutisoinnissamme kiistatta katveeseen, vaikka se on journalistisesti äärimmäisen kiinnostava ja merkittävä maa.'
Noin 1,2 miljardin väestöllään Intia on maailman toiseksi suurin valtio. Lisäksi Intia on nouseva talousmahti, alueellinen voimatekijä, ydinasevalta, historialtaan rikas ja tavattoman kiehtova kulttuurien kudelma.
Samaan aikaan Intia on moniongelmainen kehitysmaa, jota riivaavat esimerkiksi aliravitsemus, korkea lapsikuolleisuus ja lukutaidottomuus.
Viestimet eri puolilla maailmaa ovat viime vuosina typistäneet kirjeenvaihtajaverkkojaan ja ulkomaanuutisointiaan. Näköpiirissä ei ole tilannetta, jossa Helsingin Sanomat lähtisi tähän trendiin mukaan.
Uusi liikkuva kirjeenvaihtajuus on kuitenkin niin iso panostus, ettei sitä voida tehdä ilman uhrauksia. Helsingin Sanomat lakkauttaa asemapaikkansa Pariisissa syksyllä, kun kirjeenvaihtaja Heli Suominen lopettaa pestinsä ja palaa kotimaahan.
Helsingin Sanomat ei aio laiminlyödä Ranska-uutisointia jatkossakaan. Se tulee raportoimaan Ranskan asioista lähettämällä toimittajia säännöllisesti Pariisiin.
Helsingin Sanomilla on tällä hetkellä kirjeenvaihtajat kahdeksassa asemapaikassa. Ne ovat Berliini, Bryssel, Lontoo, Moskova, Pariisi, Peking, Tukholma ja Washington. Lisäksi lehdellä on kattava avustajaverkko ennen kaikkea Euroopassa.
Liikkuvan kirjeenvaihtajuuden ajatuksena on hieman irtautua perinteisestä Eurooppa-keskeisestä maailmankuvasta. Kerran vuodessa vaihtuva asemapaikka mahdollistaa nykyistä joustavammat ratkaisut. Lehti pystyy näin räätälöimään raportointiaan maailmanpolitiikan virtausten mukaan.
Delhiin lähtevä kirjeenvaihtaja valitaan kevään kuluessa HS:n toimituksesta. "


http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Helsingin+Sanomat+lähettää+kirjeenvaihtajan+Intiaan/1135256332860
*****************************************


Mukava uutinen! Toivottavasti suomalaiset tulevat saamaan nykyistä realistisemman ja paremman kuvan Intiasta.

http://indivue.wordpress.com/2009/11/27/ajat-ovat-muuttuneet-ja-me-siina-mukana-intia-on-ja-pysyy/

Kirjeenvaihtoa Intiasta vuonna 2005: http://djsaraswati.blogspot.com/2005/11/off-to-india.html

Helsingissä tuoksuu Intia: Ravintola Maharaja vuonna 2010

Ravintola Maharaja, Kamppi, Helsinki, ja Palak Paneer


Jos haluat välttää matkakuumetta tahi henkistä koti-ikävää,
niin en suosittele käymään Helsingissä Kampin kauppakeskuksen Maharaja-ravintolassa.
Tuo kyseinen ravintola jakaa suuren ravintolatilan bussilaitureiden vierestä,
ja jos sinne astuu sisään silmät kiinni,
on kuin astuisi sisään jonkin Delhin kauppakeskuksen ravintolakeitaaseen,
sillä hurmaava tuoksu on tismalleen sama.


Heidän tekemänsä Palak Paneer ansaitsee viisi tähteä.


Ravintola Maharaja Kampissa: tähtiä ruoalle ****, sisustukselle ja tunnelmalle **

Löydä lisää ravintola-arvosteluita oheisesta linkistä!


Arjun Rampal, intialainen malli, Suomen televisiossa

Koin mukavan yllätyksen tässä eräänä päivänä,
kun satuin katsomaan tv:tä ja näin paraikaa suomalaisella tv-kanavalla pyörivässä Schweppes-mainoksessa Arjun Rampalin.
Siis intialainen malli ja näyttelijä suomalaisella tv-kanavalla! (Nicole Kidmanin kanssa.)

En minä mainoksista muuten piittaa, mutta jos nyt tämän kerran.

Tässä joitain Arjun Rampalin elokuvia ja tähtiäni niille:

- Aankhen **
- Honeymoon Travels Pvt. Ltd. ***
- I see you *
Kabhi Alvida Naa Kehna ****
- Om Shanti Om ***1/2
- Rock On!! **

Kolmiulotteinen Bollywood on pian totta!

Ensimmäiset kolmiulotteiset tv:t lanseerataan Intiassa tänään.

Herkullista intialaista ruokaa: Ravintola Kashmirin Ruusu, Pariisi

Anteeksi Suomi, sekä Namaskaarin että nepalilaisten ravintoloiden valtaama Helsingin keskusta, mutta jos kaipaatte erittäin hyvää intialaista ruokaa, ettekä Intiaan pääse tahi itse ehdi kotona ruokaa laittaa,
niin kannattaa matkustaa Pariisiin ja kokeilla sen keskustan intialaisia ravintoloita -
lupaan teille, että kokemus on suussasulava.

Champs-Élyséeltä muistan yhden tällaisen ravintolan nimen: La Rose du Kashmir – Tuo ravintola on piilossa liikekeskuksen sisällä,
mutta tunnistat ravintolan sisäänkäynnin portin suulla seisovasta intialaisesta portinvartijasta, joka johdattaa sinut sisään liikekeskukseen ja perille ravintolaan asti.
Ravintola La Rose du Kashmir: tähtiä ruoalle *****, sisustukselle ja tunnelmalle **.


Löydä lisää ravintola-arvosteluita oheisesta linkistä!


La Rose du Kashmir, intialainen ravintola Pariisissa

Turistiviisumilla matkustaville uusi rajoitus

"Turistiviisumin haltijan tulee odottaa vähintään kaksi kuukautta maasta poistumisen jälkeen ennen kuin voi palata Intiaan. Uutta viisumia ei myöskään voida myöntää jos edellisestä matkasta on kulunut vähemmän kuin kaksi kuukautta."